skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić łuszczące się ślimaki z serem i szynką? Przygotuj dla nich żywność. Weź gotowe ciasto, zwykle jest sprzedawane w postaci dwóch warstw, potrzebujesz jednej warstwy. Lub odetnij połowę długiej rolki ciasta, tak jak ja. Każda szynka jest odpowiednia, i już pokrojona, i cały kawałek. Lepiej weź ser, który dobrze się topi.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce. W przypadku tego przepisu możesz wziąć ser w plasterkach, a następnie nie musisz go pocierać.
Krok 3:
Wstępnie rozmrozić ciasto. Najlepiej robić to stopniowo, w komorze chłodniczej. Po powolnym rozmrażaniu ciasto w pełni odzyska swoje właściwości i stanie się takie samo jak przed zamrożeniem. Posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej ciasto. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości około 3 mm.
Krok 4:
Posyp go startym serem. Jeśli masz cięcie, rozłóż plastry sera na powierzchni formacji.
Krok 5:
Ułóż plastry szynki na wierzchu. Możesz go nałożyć, jeśli lubisz nadzienie mięsne i zająć całą powierzchnię formacji. Lub rozłożyć rzadko, jeśli bardziej lubisz ser. Wstępnie posiekaną szynkę. Możesz również zetrzeć go na grubej tarce. Oprócz szynki i sera można umieścić posiekaną paprykę, pomidory, dowolne warzywa. Podstawę można posmarować majonezem lub keczupem, będzie bardziej soczysty, ale jednocześnie wzrośnie zawartość kalorii, weź to pod uwagę.
Krok 6:
Zawiń ciasto w rolkę wzdłuż dłuższego boku.
Krok 7:
Pokrój powstałą rolkę w kółka o grubości około 1 cm.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż powstałe ślimaki na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielką odległość, ponieważ ciasto trochę wyrośnie.
Krok 9:
Lekko ubij jajko widelcem. Posmaruj wierzch bułek jajkiem za pomocą pędzla do ciasta.
Krok 10:
Piec ślimaki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Powinny stać się rumiane na wierzchu. Ostudź je lekko i podawaj natychmiast.
Uwielbiam ptysie, są szybkie w przygotowaniu, smaczne do jedzenia. Opcja z szynką spodoba się szczególnie mężczyznom-obfita, pikantna, świetna przekąska do piwa.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal / 100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g