łuszczący się Ślimak z serem i szynką

chrupiące bułki to bardzo prosty przepis na pieczenie! Przygotowanie łuszczących się ślimaków z serem i szynką zajmie bardzo mało produktów, a zajmie to tylko 20 minut. Jako przekąska, obfita przekąska, lekka kolacja, te ptysie nadają się na każdą okazję. A na świątecznym stole nie wstydzę się podawać.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 48 % 25 g
węglowodany 27 % 14 g
336 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić łuszczące się ślimaki z serem i szynką? Przygotuj dla nich żywność. Weź gotowe ciasto, zwykle jest sprzedawane w postaci dwóch warstw, potrzebujesz jednej warstwy. Lub odetnij połowę długiej rolki ciasta, tak jak ja. Każda szynka jest odpowiednia, i już pokrojona, i cały kawałek. Lepiej weź ser, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. W przypadku tego przepisu możesz wziąć ser w plasterkach, a następnie nie musisz go pocierać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wstępnie rozmrozić ciasto. Najlepiej robić to stopniowo, w komorze chłodniczej. Po powolnym rozmrażaniu ciasto w pełni odzyska swoje właściwości i stanie się takie samo jak przed zamrożeniem. Posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej ciasto. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości około 3 mm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp go startym serem. Jeśli masz cięcie, rozłóż plastry sera na powierzchni formacji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż plastry szynki na wierzchu. Możesz go nałożyć, jeśli lubisz nadzienie mięsne i zająć całą powierzchnię formacji. Lub rozłożyć rzadko, jeśli bardziej lubisz ser. Wstępnie posiekaną szynkę. Możesz również zetrzeć go na grubej tarce. Oprócz szynki i sera można umieścić posiekaną paprykę, pomidory, dowolne warzywa. Podstawę można posmarować majonezem lub keczupem, będzie bardziej soczysty, ale jednocześnie wzrośnie zawartość kalorii, weź to pod uwagę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń ciasto w rolkę wzdłuż dłuższego boku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój powstałą rolkę w kółka o grubości około 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż powstałe ślimaki na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielką odległość, ponieważ ciasto trochę wyrośnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko ubij jajko widelcem. Posmaruj wierzch bułek jajkiem za pomocą pędzla do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec ślimaki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Powinny stać się rumiane na wierzchu. Ostudź je lekko i podawaj natychmiast.

Uwielbiam ptysie, są szybkie w przygotowaniu, smaczne do jedzenia. Opcja z szynką spodoba się szczególnie mężczyznom-obfita, pikantna, świetna przekąska do piwa.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g

Podobne przepisy