ziemniaki z brokułami

delikatne w smaku, pachnące i zdrowe danie do stołu! Ziemniaki i brokuły, pieczone razem w piekarniku, ze śmietaną i serem, doskonale się ze sobą łączą, tworząc wspaniały smak i aromat. Takie danie docenią smakosze i osoby, które monitorują swoje odżywianie i dużo wiedzą o jedzeniu. Delikatne różyczki brokułów doskonale współgrają z pieczonymi ziemniakami. To danie można podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do gotowanego lub pieczonego mięsa, kurczaka lub ryby.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 50 % 10 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie według listy. Jeśli brokuły są świeże, należy je podzielić na kwiatostany i zanurzyć na kilka minut w osolonej wrzącej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kapusta jest zamrożona, wystarczy rozmrozić i podzielić na kwiatostany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w małe plasterki lub kostki. Jeszcze raz umyj ziemniaki i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę lub płynną śmietanę do miski, wbij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby i do smaku możesz dodać więcej przypraw. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednorodną konsystencję mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Układamy w nim ziemniaki i brokuły, naprzemiennie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp drobno posiekaną cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch wlej kremową mieszankę jajeczną, aby prawie całkowicie zakryła zawartość formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i posyp nim naczynie na wierzchu. Forma z ziemniakami i brokułami jest zaciśnięta folią, delikatnie obracając krawędzie folii, aby naczynie było dobrze upieczone w środku. Ziemniaki powinny stać się miękkie, ale najważniejsze jest to, że brokuły nie przepełniają się w piekarniku. Dlatego ziemniaki można wstępnie ugotować w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, a następnie upiec z brokułami w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ziemniaki z brokułami pod folią przez około 25 minut. Następnie usuwamy folię, nadal pieczemy ziemniaki z brokułami w piekarniku przez 5-7 minut, aby na wierzchu powstała rumiana skorupa. Danie jest gotowe. Podawaj ziemniaki z brokułami na stole jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy