skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie według listy. Jeśli brokuły są świeże, należy je podzielić na kwiatostany i zanurzyć na kilka minut w osolonej wrzącej wodzie.
Krok 2:
Jeśli kapusta jest zamrożona, wystarczy rozmrozić i podzielić na kwiatostany.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w małe plasterki lub kostki. Jeszcze raz umyj ziemniaki i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 4:
Wlej śmietanę lub płynną śmietanę do miski, wbij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby i do smaku możesz dodać więcej przypraw. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Układamy w nim ziemniaki i brokuły, naprzemiennie.
Krok 6:
Posyp drobno posiekaną cebulą.
Krok 7:
Na wierzch wlej kremową mieszankę jajeczną, aby prawie całkowicie zakryła zawartość formy.
Krok 8:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i posyp nim naczynie na wierzchu. Forma z ziemniakami i brokułami jest zaciśnięta folią, delikatnie obracając krawędzie folii, aby naczynie było dobrze upieczone w środku. Ziemniaki powinny stać się miękkie, ale najważniejsze jest to, że brokuły nie przepełniają się w piekarniku. Dlatego ziemniaki można wstępnie ugotować w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, a następnie upiec z brokułami w piekarniku.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ziemniaki z brokułami pod folią przez około 25 minut. Następnie usuwamy folię, nadal pieczemy ziemniaki z brokułami w piekarniku przez 5-7 minut, aby na wierzchu powstała rumiana skorupa. Danie jest gotowe. Podawaj ziemniaki z brokułami na stole jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g