skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ciasteczka owsiane bez masła i mąki wymagają minimum składników, które zawsze znajdują się w każdym domu, co pozwala na ich częste gotowanie. Czas na jego przygotowanie również nie jest długi. Lepiej jest wziąć płatki owsiane "extra", są czyste, nie zawierają zanieczyszczeń i różnych zanieczyszczeń i są gotowe do spożycia, więc nie trzeba ich wcześniej myć.
Krok 2:
Jeśli używasz prostego Herkulesa, lepiej go spłukać i wysuszyć. Oprócz kurzu nadmiar mąki zostanie z niego zmyty, co sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej niskokaloryczne. Włóż płatki owsiane do miski. Dodaj cukier i sól. Cukier można zastąpić słodzikiem lub, jeśli nie ma alergii, miodem. Wtedy ciasteczka będą miały przyjemną nutę miodu na podniebieniu.
Krok 3:
Wbijamy jaja kurze. Lepiej jest wbijać jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze mieszać płatki, aby jajko kurze dobrze się rozeszło i połączyło ze sobą wszystkie pokruszone ziarna. Możesz dodać szczyptę waniliny do przygotowania ciasteczek, aby nie czuć specyficznego smaku jaj kurzych.
Krok 4:
Dobrze zagnieść masę.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż ciasto owsiane łyżką stołową. Nie więcej niż jedna łyżka ciasta na ciastko, ponieważ rozprowadza się podczas pieczenia. Układamy ciasteczka w pewnej odległości od siebie, aby nie sklejały się ze sobą.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasteczka owsiane przez około 20 minut, ale skup się na pracy piekarnika. Ciasteczka nie mogą być przesuszone, w przeciwnym razie staną się bardzo twarde i suche.
Krok 7:
Wyjmujemy rumiane ciasteczka owsiane. Wyjmij go z blachy do pieczenia, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Płatki owsiane - 374 kcal/100g
- Herkules gotowany - 91 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g