ciasteczka owsiane bez mąki i masła

niskokaloryczne i zdrowe ciasteczka owsiane! Kiedy jesteś na diecie, chcesz słodyczy i mąki z podwójną siłą. Łatwo jest zrezygnować z jedzenia, ale nie z deseru i wypieków, które mają surowe tabu. Istnieje jednak wyjątek od ogólnych zasad. Dietetyczne ciasteczka owsiane pieczone bez masła i mąki nie tylko nie są zabronione, ale są również zalecane podczas diet. Ponieważ płatki owsiane są bogate w przydatne substancje i pierwiastki śladowe, wzbogacają organizm w energię przez długi czas, a jednocześnie zawierają niewiele kalorii. Takie ciasteczka są pieczone bardzo szybko.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 11 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 70 % 44 g
274 kcal
IG: 0 / 93 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ciasteczka owsiane bez masła i mąki wymagają minimum składników, które zawsze znajdują się w każdym domu, co pozwala na ich częste gotowanie. Czas na jego przygotowanie również nie jest długi. Lepiej jest wziąć płatki owsiane "extra", są czyste, nie zawierają zanieczyszczeń i różnych zanieczyszczeń i są gotowe do spożycia, więc nie trzeba ich wcześniej myć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz prostego Herkulesa, lepiej go spłukać i wysuszyć. Oprócz kurzu nadmiar mąki zostanie z niego zmyty, co sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej niskokaloryczne. Włóż płatki owsiane do miski. Dodaj cukier i sól. Cukier można zastąpić słodzikiem lub, jeśli nie ma alergii, miodem. Wtedy ciasteczka będą miały przyjemną nutę miodu na podniebieniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy jaja kurze. Lepiej jest wbijać jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze mieszać płatki, aby jajko kurze dobrze się rozeszło i połączyło ze sobą wszystkie pokruszone ziarna. Możesz dodać szczyptę waniliny do przygotowania ciasteczek, aby nie czuć specyficznego smaku jaj kurzych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zagnieść masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż ciasto owsiane łyżką stołową. Nie więcej niż jedna łyżka ciasta na ciastko, ponieważ rozprowadza się podczas pieczenia. Układamy ciasteczka w pewnej odległości od siebie, aby nie sklejały się ze sobą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasteczka owsiane przez około 20 minut, ale skup się na pracy piekarnika. Ciasteczka nie mogą być przesuszone, w przeciwnym razie staną się bardzo twarde i suche.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy rumiane ciasteczka owsiane. Wyjmij go z blachy do pieczenia, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 374   kcal/100g
  • Herkules gotowany - 91   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy