Ciasto kruche z twarogiem

pyszne ciasto z nadzieniem twarogowym i kruchym ciastem. Jest bardzo podobny do sernika Królewskiego, ale ma delikatniejszą konsystencję. Można go podawać na śniadanie, podwieczorek lub na stole, aby napić się herbaty z rodziną i przyjaciółmi. Odbywa się to bardzo prosto, więc upiecz i ciesz się pysznymi wypiekami.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 49 % 28 g
317 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, aby zrobić kruche ciasto z twarogiem. Rozłóż masło wcześniej,aby zmiękło. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź naczynie do pieczenia 13 * 20 i wysokość 5 centymetrów, przykryj papierem do pieczenia. Aby to zrobić, wytnij prostokąt większy niż kształt. Umieść formę na środku papieru i obrysuj dno ołówkiem. Wytnij rogi po przekątnej do krawędzi zakreślonego kształtu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń kształt i złóż krawędzie parami wzdłuż zamierzonego DNA. Najpierw długość, potem szerokość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym, aby Papier się nie wiercił. Włóż papierową formę, podnieś i przytnij krawędzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce umieść miękkie masło i dodaj cukier. Ubij wszystko z dużą prędkością, aż będzie puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Przesiej do miski z bitym masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą miksera, z najmniejszą prędkością, wymieszaj wszystko na drobną miękisz. Nie próbuj tego ręcznie. Od ciepła rąk masło zaczyna się topić i zamiast drobnych okruchów pojawią się grudki, a to nie jest struktura takiego ciasta. Jeśli małe okruchy nie działają, dodawaj stopniowo mąkę do pożądanej struktury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jajka pod bieżącą ciepłą wodą i osusz. W głębokiej misce włóż twaróg, cukier i rozbij jajka. Zamiast twarogu można użyć masy twarogowej, wtedy nadzienie okaże się jeszcze delikatniejsze. Lub wstępnie przebij twaróg blenderem do masy pasty lub przetrzyj przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Kolor masy twarogowej zależy od żółtek. Moje jaja są domowe, więc okazało się, że ma piękny żółty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej 2/3 okruchów mąki do formy i wygładź bez zagęszczania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzch wlej masę twarogowo-jajeczną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj wierzch twarogu pozostałą mąką równą warstwą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż formę do ciasta do gorącego piekarnika i piecz przez 25-35 minut. Wierzch powinien stać się złoty, a powierzchnia ciasta powinna stać się gęsta i nie drżeć po dotknięciu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź w formie. Następnie pociągnij za końce formy i wyjmij ciasto. Usuń papier i połóż ciasto na talerzu do serwowania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój i podawaj z mlekiem, herbatą lub kawą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy