skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Białka jaj należy oddzielić od białek. Cukier dzielimy na dwie części. W różnych pojemnikach połącz połowę cukru z białkami i żółtkami.
Krok 3:
Mieszamy żółtka z cukrem za pomocą blendera lub miksera, aż do uzyskania białej masy zwiększonej objętości.
Krok 4:
Trzepaczką ubij białka z cukrem w gęstą i gęstą pianę.
Krok 5:
Połącz ubite białka z żółtkami, delikatnie wymieszaj białka łopatką z ubitymi żółtkami.
Krok 6:
Przesiej mąkę, połącz ją z wanilią i wlej Części do mieszanki jajecznej, również delikatnie ugniatając ciasto łopatką, aby się nie osiadło. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Krok 7:
Lepiej jest użyć dzielonego naczynia do pieczenia herbatników. Nasmaruj dno i boki formy masłem. Wlej całe ciasto do formy. Ciasto wkładamy do piekarnika na 25 minut, koncentrując się na pracy piekarnika. Gotowość biszkoptu sprawdzamy drewnianym szpikulcem, jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest dobrze upieczony.
Krok 8:
Wyjmujemy formę z piekarnika i bez wyjmowania biszkoptu, odwracamy formę do góry nogami na ruszt, pozwalamy w ten sposób ostygnąć biszkoptowi. Dzięki tej sztuczce biszkopt pozostanie bujny i na pewno nie opadnie.
Krok 9:
W międzyczasie przygotowujemy krem. W jednej misce ubij zmiękczone masło z wanilią mikserem. Wbij dwa żółtka z jaj kurzych do metalowego rondla. Dodaj do nich wodę, wymieszaj, aby się rozdzieliły. Dodaj tutaj skondensowane mleko, umieść rondel w łaźni wodnej, stale mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i ostudź. Dodaj tę mieszaninę do masła i ubij, aż uzyskasz jednorodną i gęstą śmietanę.
Krok 10:
Pokrój schłodzony biszkopt na trzy równe ciasta. Krawędzie, jeśli nie równe, należy przyciąć na talerzu.
Krok 11:
Namaczamy ciasta cukrem, a najlepiej syropem jagodowym. Ciasto jest wygodniejsze do złożenia w dzielonej formie wyłożonej pergaminem.
Krok 12:
Obierz Banana, umyj truskawki, pokrój jagody i owoce na cienkie plasterki.
Krok 13:
Smarujemy pierwsze ciasto kremem, układamy na nim krążki truskawek i banana. Otrzymujemy również OS z drugim ciastem. Przykryj go trzecim. Posmaruj boki ciasta kremem.
Krok 14:
Gotuj lukier. Wlej kakao i cukier do miski, wlej śmietanę i dodaj masło. Kładziemy go w łaźni wodnej, ciągle mieszając, doprowadzamy do zagęszczenia. Niech glazura ostygnie. Wypełnij ciasto polewą czekoladową. Boki ciasta dekorujemy gofrownicami i startą czekoladą, na wierzchu dekorujemy pęcherzycą i świeżymi jagodami. Ciasto moczyć w lodówce, najlepiej pozostawić na noc. I podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g