skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto mrowisko w domu? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Mleko skondensowane jest gęste, wysokiej jakości. Mleko skondensowane nie powinno być płynne i mieć nienaturalny zapach - to znak, że nie należy spożywać produktu. Śmietana potrzebuje tłuszczu od 20% i więcej. Olej powinien być wysokiej jakości, w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej, śmietanę i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasta kruchego nie można ugniatać zbyt długo, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde. W pierwszych chwilach ugniatania ciasto jest dość lepkie, ale podczas ugniatania, gdy składniki się łączą, ciasto gęstnieje i odrywa się od rąk. Nie potrzebowałem dodatkowej mąki, ale jeśli podczas ugniatania ciasto mocno przylega do rąk, możesz dodać 1-2 łyżki. L. uważaj, nie zatykaj ciasta nadmierną mąką!
Krok 4:
Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 45 minut.
Krok 5:
Schłodzone ciasto zetrzyj na grubej tarce na blasze wyłożonej pergaminem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C na 10-15 minut i piecz ciasto na złoty kolor. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku. Schłodzić gotowe ciasto do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Rozgnieść schłodzone starte ciasto rękami na grubą kruszonkę.
Krok 7:
Posiekaj orzechy włoskie.
Krok 8:
Połącz powstałe okruchy z gotowanym skondensowanym mlekiem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 9:
Wszystko dokładnie zagnieść. Mleko skondensowane powinno rozproszyć się po całej wątrobie i orzechach.
Krok 10:
Z powstałej masy uformuj niezbyt wysokie ciasta w kształcie stożka. Jeśli masa mocno przylega do dłoni, lekko zwilż ręce wodą. Mam 9 ciastek.
Krok 11:
Posyp część ciast makiem na wierzchu lub zanurz wierzchołki w misce z makiem.
Krok 12:
Resztę ciast polej polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą z torebki cukierniczej. Możesz obejść się bez maku i polewy-w każdym razie będzie pyszny.
Krok 13:
Udekoruj ciasteczka miętą, owocami lub jagodami i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g