ciasto mrowisko z gotowanym skondensowanym mlekiem

piękny deser-bardzo prosty i bardzo smaczny! Ciasto mrowisko jest ulubionym przysmakiem od dzieciństwa, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Sam upiekłem ciasteczka na bazę, ale jeśli pilnie potrzebujesz deseru, możesz kupić gotowy sklep, dzięki któremu wszystko zostanie zrobione w ciągu kilku minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 59 % 44 g
412 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto mrowisko w domu? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Mleko skondensowane jest gęste, wysokiej jakości. Mleko skondensowane nie powinno być płynne i mieć nienaturalny zapach - to znak, że nie należy spożywać produktu. Śmietana potrzebuje tłuszczu od 20% i więcej. Olej powinien być wysokiej jakości, w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski. Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej, śmietanę i proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasta kruchego nie można ugniatać zbyt długo, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde. W pierwszych chwilach ugniatania ciasto jest dość lepkie, ale podczas ugniatania, gdy składniki się łączą, ciasto gęstnieje i odrywa się od rąk. Nie potrzebowałem dodatkowej mąki, ale jeśli podczas ugniatania ciasto mocno przylega do rąk, możesz dodać 1-2 łyżki. L. uważaj, nie zatykaj ciasta nadmierną mąką!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 45 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone ciasto zetrzyj na grubej tarce na blasze wyłożonej pergaminem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C na 10-15 minut i piecz ciasto na złoty kolor. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku. Schłodzić gotowe ciasto do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgnieść schłodzone starte ciasto rękami na grubą kruszonkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj orzechy włoskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz powstałe okruchy z gotowanym skondensowanym mlekiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie zagnieść. Mleko skondensowane powinno rozproszyć się po całej wątrobie i orzechach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z powstałej masy uformuj niezbyt wysokie ciasta w kształcie stożka. Jeśli masa mocno przylega do dłoni, lekko zwilż ręce wodą. Mam 9 ciastek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp część ciast makiem na wierzchu lub zanurz wierzchołki w misce z makiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Resztę ciast polej polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą z torebki cukierniczej. Możesz obejść się bez maku i polewy-w każdym razie będzie pyszny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj ciasteczka miętą, owocami lub jagodami i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy