ciasto kefirowe z twarogiem

kulki twarogowe można zabarwić, zabarwiając sokiem. Jeśli nadzienie twarogowe okazało się płynne, a kulki albo w ogóle nie można wyrzeźbić,albo się rozpadają, możesz dodać 1 łyżkę. l mąka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 64 % 34 g
273 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz kefir z sodą. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajko z cukrem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajko z kefirem i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wlej do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Powinno być dość gęste ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel twaróg z jajkiem, cukrem i wanilią. Powinieneś uzyskać dość gęstą masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z twarogu uformuj małe kulki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W naczyniu do pieczenia wlej ciasto i spłaszcz. Ułóż kulki twarogowe w odległości od siebie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy