ciasto kefirowe z twarogiem
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Połącz kefir z sodą. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
Wymieszaj jajko z cukrem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Połącz jajko z kefirem i wymieszaj.
Krok 5:
Wlej olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wlej do ciasta.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj. Powinno być dość gęste ciasto.
Krok 8:
Farsz.
Krok 9:
Zmiel twaróg z jajkiem, cukrem i wanilią. Powinieneś uzyskać dość gęstą masę.
Krok 10:
Z twarogu uformuj małe kulki.
Krok 11:
W naczyniu do pieczenia wlej ciasto i spłaszcz. Ułóż kulki twarogowe w odległości od siebie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g