Plecionka z ciasta drożdżowego

pyszne i piękne! Proponuję ten warkocz na świątecznym stole! Warkocz okazuje się bardzo smaczny. Nadzienie jest niezwykłe. Dla miłośników marcepanu. Uwielbiam ten produkt i zawsze kupuję z nim cukierki. Ale mam taki przepis i od razu go Zrobiłem. Podawaj takie wypieki z mlekiem lub herbatą. Możesz też z kawą.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 75 % 48 g
300 kcal
IG: 4 / 2 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj takie produkty. Rozpuść masło i pozwól mu ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj ciepłe mleko z suchymi drożdżami.Dodaj masło, jajko, sól, cukier. Wszystko robiłem w mikserze planetarnym. Możesz równie łatwo wymieszać w filiżance.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do miski. Wymieszaj dalej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ciasto na stole, w razie potrzeby dodaj mąkę. Każdy ma inną mąkę, jajka. Dlatego dodajemy więcej mąki, ile weźmiemy. Ale nie zatykaj ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy go do kubka i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Możesz w powolnej kuchence lub czasami wkładam ją do piekarnika i włączam tam światło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto wzrośnie, ale niewiele.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natarłam jabłko i polałam sokiem z cytryny. Ale w przepisie było jabłko pokrojone na kawałki. Starte jabłko daje sok, więc lepiej pokroić na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marcepan pocieramy lub też kroimy. Możesz umieścić go w zamrażarce na pół godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dzielimy na 3 części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdą część w paski. I wkładamy nadzienie, jabłka i marcepan.Ściskamy każdy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Robimy to z każdą częścią. Umieść paski obok siebie. Szczypta z góry.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Warkocz, zawiń końce pod spód. Oto warkocz, który dostałem. Kładziemy go na arkuszu pokrytym papierem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W razie potrzeby możesz posmarować warkocz ubitym jajkiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz przez 25 minut. Może w Twoim piekarniku będzie dłużej. Przebijamy wykałaczką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wylałem glazurę na schłodzony warkocz. Do glazury włóż cukier puder do miski i stopniowo dodawaj wodę. Mieszaj do stanu płynnego.Wlej łyżkę na wierzch. Wszyscy! Miłego picia herbaty.

przed Wielkanocą robimy różne wypieki. Bułeczki, paszteciki i tak dalej. Możesz zrobić taki warkocz. W nadzieniu, jeśli nie masz marcepanu, włóż mak, orzechy, rodzynki lub po prostu jabłka. Lub możesz sam zrobić marcepan.Drożdże można wziąć świeże.I zrób ciasto. Miałem szybko działające. Taki warkocz zachowuje swoją świeżość przez długi czas. W cieście jest dużo masła i cukru. Dlatego ciasto nie wzrośnie zbytnio, niech cię to nie przeraża. Cóż, to wszystko. W tym przepisie nie ma już żadnych sztuczek. Myślę, że każdemu się uda.Smacznego dla wszystkich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Marcepan - 479   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy