skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj takie produkty. Rozpuść masło i pozwól mu ostygnąć.
Krok 2:
Wymieszaj ciepłe mleko z suchymi drożdżami.Dodaj masło, jajko, sól, cukier. Wszystko robiłem w mikserze planetarnym. Możesz równie łatwo wymieszać w filiżance.
Krok 3:
Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do miski. Wymieszaj dalej.
Krok 4:
Rozłóż ciasto na stole, w razie potrzeby dodaj mąkę. Każdy ma inną mąkę, jajka. Dlatego dodajemy więcej mąki, ile weźmiemy. Ale nie zatykaj ciasta.
Krok 5:
Zagnieść ciasto.
Krok 6:
Wkładamy go do kubka i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Możesz w powolnej kuchence lub czasami wkładam ją do piekarnika i włączam tam światło.
Krok 7:
Ciasto wzrośnie, ale niewiele.
Krok 8:
Natarłam jabłko i polałam sokiem z cytryny. Ale w przepisie było jabłko pokrojone na kawałki. Starte jabłko daje sok, więc lepiej pokroić na małe kawałki.
Krok 9:
Marcepan pocieramy lub też kroimy. Możesz umieścić go w zamrażarce na pół godziny.
Krok 10:
Ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 11:
Rozwałkuj każdą część w paski. I wkładamy nadzienie, jabłka i marcepan.Ściskamy każdy.
Krok 12:
Robimy to z każdą częścią. Umieść paski obok siebie. Szczypta z góry.
Krok 13:
Warkocz, zawiń końce pod spód. Oto warkocz, który dostałem. Kładziemy go na arkuszu pokrytym papierem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W razie potrzeby możesz posmarować warkocz ubitym jajkiem.
Krok 14:
Piecz przez 25 minut. Może w Twoim piekarniku będzie dłużej. Przebijamy wykałaczką.
Krok 15:
Wylałem glazurę na schłodzony warkocz. Do glazury włóż cukier puder do miski i stopniowo dodawaj wodę. Mieszaj do stanu płynnego.Wlej łyżkę na wierzch. Wszyscy! Miłego picia herbaty.
przed Wielkanocą robimy różne wypieki. Bułeczki, paszteciki i tak dalej. Możesz zrobić taki warkocz. W nadzieniu, jeśli nie masz marcepanu, włóż mak, orzechy, rodzynki lub po prostu jabłka. Lub możesz sam zrobić marcepan.Drożdże można wziąć świeże.I zrób ciasto. Miałem szybko działające. Taki warkocz zachowuje swoją świeżość przez długi czas. W cieście jest dużo masła i cukru. Dlatego ciasto nie wzrośnie zbytnio, niech cię to nie przeraża. Cóż, to wszystko. W tym przepisie nie ma już żadnych sztuczek. Myślę, że każdemu się uda.Smacznego dla wszystkich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Marcepan - 479 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g