ciasteczka cytrynowe z pęknięciami

kruchy, niesamowicie aromatyczny-koniecznie spróbuj! Ciasteczka cytrynowe z pęknięciami okazują się bardzo piękne: podczas pieczenia wierzch pęka, a ciasteczka nabierają ciekawej tekstury. Jego smak jest po prostu boski! Nadaje się zarówno na rodzinne przyjęcie herbaciane, jak i na świąteczny stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 74 % 54 g
357 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszne, delikatne i aromatyczne ciasteczka cytrynowe z pęknięciami? Aby wdrożyć ten wspaniały przepis, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste. Nie radzę zmniejszać ilości cukru w przepisie-wystarczy, aby ciasteczka nie były kwaśne z soku z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Ubij wszystko ponownie, aż będzie gładkie. Jak prawidłowo przetwarzać cytryny, aby uzyskać sok i skórkę? Cytryny najpierw dobrze umyj, dokładnie osusz. Zetrzyj skórkę, uważając, aby nie dotknąć następnej białej, gorzkiej warstwy. Jeśli cytryny nie są dobrze wysuszone, trudniej będzie pocierać cytrynę. Po usunięciu całej skórki z cytryny pokrój ją na pół i wyciśnij sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wlej do ciasta. Najpierw dodaj połowę mąki, spójrz na konsystencję,a następnie dodaj resztę. W razie potrzeby możesz dodać kolejne 1-2 łyżki.l mąka. Należy pamiętać, że mąka nie zaczyna działać od razu, więc nie trzeba od razu wypełniać ciasta dodatkową mąką - ciasteczka mogą okazać się twarde.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść gładkie, bardzo miękkie, giętkie ciasto. Prawidłowo zagniecione ciasto nie przykleja się do dłoni, ale samo w sobie jest lekko lepkie. Łatwo zwija się w kulkę i utrzymuje swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą lub celofanową torbę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj mieszanki do zwijania ciasteczek. Na dwóch talerzach osobno wlej cukier trzcinowy i cukier puder. Mielę cukier puder w młynku do kawy-w ten sposób jest o wiele tańszy. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym burakiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z schłodzonego ciasta użyj rąk, aby uszczypnąć kawałki ciasta o wadze około 45-50 g każdy i uformować małe, identyczne kulki (mam 25 ciasteczek). Najpierw zwiń puste miejsca ze wszystkich stron w cukier trzcinowy, a następnie w cukier puder. Nie odwrotnie! Jeśli najpierw zwiniesz kulki w proszku, cukier nie przyklei się do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż powstałe półfabrykaty na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem w odległości od siebie. Nie musisz nadawać im półkolistego kształtu - pojawi się on sam podczas pieczenia. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut. Jeśli istnieje tryb "Stary + dolny + konwekcja", włącz go.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowe ciasteczka cytrynowe i podać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy