skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszne, delikatne i aromatyczne ciasteczka cytrynowe z pęknięciami? Aby wdrożyć ten wspaniały przepis, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste. Nie radzę zmniejszać ilości cukru w przepisie-wystarczy, aby ciasteczka nie były kwaśne z soku z cytryny.
Krok 3:
Dodaj jajka, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Ubij wszystko ponownie, aż będzie gładkie. Jak prawidłowo przetwarzać cytryny, aby uzyskać sok i skórkę? Cytryny najpierw dobrze umyj, dokładnie osusz. Zetrzyj skórkę, uważając, aby nie dotknąć następnej białej, gorzkiej warstwy. Jeśli cytryny nie są dobrze wysuszone, trudniej będzie pocierać cytrynę. Po usunięciu całej skórki z cytryny pokrój ją na pół i wyciśnij sok.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wlej do ciasta. Najpierw dodaj połowę mąki, spójrz na konsystencję,a następnie dodaj resztę. W razie potrzeby możesz dodać kolejne 1-2 łyżki.l mąka. Należy pamiętać, że mąka nie zaczyna działać od razu, więc nie trzeba od razu wypełniać ciasta dodatkową mąką - ciasteczka mogą okazać się twarde.
Krok 5:
Zagnieść gładkie, bardzo miękkie, giętkie ciasto. Prawidłowo zagniecione ciasto nie przykleja się do dłoni, ale samo w sobie jest lekko lepkie. Łatwo zwija się w kulkę i utrzymuje swój kształt.
Krok 6:
Zawiń ciasto w folię spożywczą lub celofanową torbę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Teraz przygotuj mieszanki do zwijania ciasteczek. Na dwóch talerzach osobno wlej cukier trzcinowy i cukier puder. Mielę cukier puder w młynku do kawy-w ten sposób jest o wiele tańszy. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym burakiem.
Krok 8:
Z schłodzonego ciasta użyj rąk, aby uszczypnąć kawałki ciasta o wadze około 45-50 g każdy i uformować małe, identyczne kulki (mam 25 ciasteczek). Najpierw zwiń puste miejsca ze wszystkich stron w cukier trzcinowy, a następnie w cukier puder. Nie odwrotnie! Jeśli najpierw zwiniesz kulki w proszku, cukier nie przyklei się do ciasta.
Krok 9:
Ułóż powstałe półfabrykaty na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem w odległości od siebie. Nie musisz nadawać im półkolistego kształtu - pojawi się on sam podczas pieczenia. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut. Jeśli istnieje tryb "Stary + dolny + konwekcja", włącz go.
Krok 10:
Schłodzić gotowe ciasteczka cytrynowe i podać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g