proste i pyszne ciasteczka kefirowe

Szybki i oszczędny przepis na pyszne miękkie ciasteczka. Ciasteczka są naprawdę bardzo proste, nawet dietetyczne, używają tylko oleju roślinnego. Bierzemy kwaśny kefir do gotowania, wtedy lepiej reaguje z sodą, a ciasteczka są bardziej porowate. Ciasto jest miękkie, a wykonane z niego ciasteczka są również miękkie. Również z tego ciasta na kefirze można przygotować ciasta na ciasto. Ciasteczka smakują lepiej, gdy leżą w torbie lub zamkniętym pojemniku 8 godzin.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 47 g
292 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wymaganą liczbę produktów na określonej liście: kefir, sodę, mąkę, cukier, jajko, cukier waniliowy i olej roślinny. Do nadzienia bierzemy również gruby dżem lub dżem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw wymieszaj kefir z sodą, a następnie dodaj do niego jajko, cukier, cukier waniliowy i olej roślinny. Dobrze wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej 3 szklanki mąki do płynnej mieszanki, zagniataj łyżką. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Podczas krojenia należy go posypać mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie cienką warstwą. Grubość może wynosić 3-7 mm, według własnego uznania. Cienkie ciasteczka będą piec szybciej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty foremkami. Przed wycięciem należy zanurzyć ostrą krawędź formy w mące, aby ciasto się do niej nie przykleiło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem i posmaruj olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy figurki z ciasta na wysmarowanej blasze do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Blachę do pieczenia z przyszłymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasteczka z ciasta kefirowego są przenoszone z blachy do pieczenia na naczynie i pozostawiane do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dla odmiany przyklejamy część Ciasteczek o tym samym kształcie parami, pokrywając dżemem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Proste i smaczne ciasteczka na kefirze są gotowe, można je podawać na stole z herbatą lub kawą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy