skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotujemy wymaganą liczbę produktów na określonej liście: kefir, sodę, mąkę, cukier, jajko, cukier waniliowy i olej roślinny. Do nadzienia bierzemy również gruby dżem lub dżem.
Krok 2:

Najpierw wymieszaj kefir z sodą, a następnie dodaj do niego jajko, cukier, cukier waniliowy i olej roślinny. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 3:

Następnie wlej 3 szklanki mąki do płynnej mieszanki, zagniataj łyżką. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto rękami.
Krok 4:

Gotowe ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Podczas krojenia należy go posypać mąką.
Krok 5:

Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie cienką warstwą. Grubość może wynosić 3-7 mm, według własnego uznania. Cienkie ciasteczka będą piec szybciej.
Krok 6:

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty foremkami. Przed wycięciem należy zanurzyć ostrą krawędź formy w mące, aby ciasto się do niej nie przykleiło.
Krok 7:

Przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem i posmaruj olejem roślinnym.
Krok 8:

Układamy figurki z ciasta na wysmarowanej blasze do pieczenia.
Krok 9:

Blachę do pieczenia z przyszłymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Krok 10:

Gotowe ciasteczka z ciasta kefirowego są przenoszone z blachy do pieczenia na naczynie i pozostawiane do ostygnięcia.
Krok 11:

Dla odmiany przyklejamy część Ciasteczek o tym samym kształcie parami, pokrywając dżemem.
Krok 12:

Proste i smaczne ciasteczka na kefirze są gotowe, można je podawać na stole z herbatą lub kawą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g



