ciasto warstwowe z truskawkami

efektowny, oryginalny, piękny, pyszny! Ciasto warstwowe z truskawkami to przepis na wykwintny deser, który łączy zwiewne i chrupiące ciasto, delikatny krem migdałowy i aromatyczne nadzienie ze świeżych truskawek. Takie ciasto będzie doskonałym zakończeniem każdej uczty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 43 % 21 g
węglowodany 49 % 24 g
307 kcal
IG: 16 / 52 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto warstwowe z truskawkami? Przygotuj jedzenie. Ciasto rozmrozić i lekko rozwałkować. Z każdej płyty Wytnij koła o różnych średnicach, na przykład 24 i 22 cm. Ponieważ zrobiłem połowę porcji, nie rozwałkowałem ciasta, a koła miałem 18 i 16 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ułóż małe kółko na środku dużego i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut. W tym czasie ciasto wzrośnie, ale nie będzie miało czasu na zrumienienie, więc jest to konieczne. Dopiekamy go później.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż łyżką środek małego koła, odchodząc od krawędzi około 1 cm. Wyjmij kosz z blachy do pieczenia i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Migdały możesz zmielić samodzielnie lub użyć gotowej mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić krem? Połącz miękkie masło, zmielone migdały, cukier, cukier waniliowy, mąkę, jajko, skórkę z cytryny i Likier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij wszystkie składniki kremu trzepaczką, aż będą gładkie. Jeśli krem okaże się płynny, dodaj jeszcze 1 łyżkę.l. mąka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż krem do wgłębienia w cieście, spłaszcz. Ciasto musi całkowicie ostygnąć, w przeciwnym razie masło zawarte w kremie stopi się i wypłynie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do nadzienia umyj truskawki, osusz i pokrój na ćwiartki, małe jagody na połówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż truskawki na śmietanie. Posyp płatkami migdałów na wierzchu. Piec ciasto przez 15 minut w temperaturze t 180°C. następnie przykryj ciasto folią i piecz przez kolejne 20 minut w temperaturze 150°C. Gotowe ciasto schłodzić i posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!

zmielone migdały i płatki można przygotować z wyprzedzeniem: zalać migdały wrzącą wodą przez 10 minut i usunąć skórkę. Wysuszyć na gorącej patelni. Zmielić część migdałów w blenderze, część pokroić ostrym nożem w kształcie płatków.

zrobiłem dokładnie połowę porcji (średnica ciasta 18 cm), ale obliczam na standardowe ciasto o średnicy 24 cm.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy