skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto warstwowe z truskawkami? Przygotuj jedzenie. Ciasto rozmrozić i lekko rozwałkować. Z każdej płyty Wytnij koła o różnych średnicach, na przykład 24 i 22 cm. Ponieważ zrobiłem połowę porcji, nie rozwałkowałem ciasta, a koła miałem 18 i 16 cm.
Krok 2:
Ułóż małe kółko na środku dużego i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.
Krok 3:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut. W tym czasie ciasto wzrośnie, ale nie będzie miało czasu na zrumienienie, więc jest to konieczne. Dopiekamy go później.
Krok 4:
Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż łyżką środek małego koła, odchodząc od krawędzi około 1 cm. Wyjmij kosz z blachy do pieczenia i ostudź.
Krok 5:
Przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Migdały możesz zmielić samodzielnie lub użyć gotowej mąki.
Krok 6:
Jak zrobić krem? Połącz miękkie masło, zmielone migdały, cukier, cukier waniliowy, mąkę, jajko, skórkę z cytryny i Likier.
Krok 7:
Ubij wszystkie składniki kremu trzepaczką, aż będą gładkie. Jeśli krem okaże się płynny, dodaj jeszcze 1 łyżkę.l. mąka.
Krok 8:
Włóż krem do wgłębienia w cieście, spłaszcz. Ciasto musi całkowicie ostygnąć, w przeciwnym razie masło zawarte w kremie stopi się i wypłynie.
Krok 9:
Do nadzienia umyj truskawki, osusz i pokrój na ćwiartki, małe jagody na połówki.
Krok 10:
Połóż truskawki na śmietanie. Posyp płatkami migdałów na wierzchu. Piec ciasto przez 15 minut w temperaturze t 180°C. następnie przykryj ciasto folią i piecz przez kolejne 20 minut w temperaturze 150°C. Gotowe ciasto schłodzić i posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!
zmielone migdały i płatki można przygotować z wyprzedzeniem: zalać migdały wrzącą wodą przez 10 minut i usunąć skórkę. Wysuszyć na gorącej patelni. Zmielić część migdałów w blenderze, część pokroić ostrym nożem w kształcie płatków.
zrobiłem dokładnie połowę porcji (średnica ciasta 18 cm), ale obliczam na standardowe ciasto o średnicy 24 cm.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g