bananowa Charlotte z bananami

Charlotte można upiec nie tylko z jabłkami! Gotowanie jest bardzo proste, produkty są zawsze pod ręką i okazuje się, że absolutnie każdy. Aby urozmaicić smak tego wspaniałego ciasta, weź banany jako nadzienie. Nadadzą potrawie szczególny smak i słodycz.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 81 % 30 g
156 kcal
IG: 0 / 45 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Będziesz potrzebował standardowego zestawu do Charlotte-jajek, cukru i mąki, ale zamiast jabłek weźmiemy banany. Banany do pieczenia wybieraj bardzo dojrzałe, z drobinkami-są słodsze i bardziej aromatyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski, dodaj cukier i zacznij je ubijać mikserem. Ponieważ ciasto na Charlotte jest ciastem biszkopt, przestrzegamy zasad. Musisz ubijać tylko przy małych prędkościach, aby wszystkie pęcherzyki powietrza powstające podczas ubijania były tego samego rozmiaru. Zbyt duże bąbelki pękną podczas pieczenia, a ciasto nie wyrośnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj, aż podwoi się objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Przesiej mąkę do jajek. Nie pomijaj tego kroku-przesiewanie dodatkowo wzbogaca ciasto w tlen, dzięki czemu wypieki są miękkie i przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto delikatnie wymieszaj szpatułką, najlepiej silikonową, ponieważ nie uszkodzi ona ubitej struktury jaj. Osiągamy pełną jednorodność ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Banany obieramy ze skóry i kroimy w równe koła o grubości około 1 cm. Wlej połowę ciasta na dno. Wyrównaj go szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż warstwę bananów na warstwie ciasta, całkowicie ją zamykając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałą połowę ciasta na banany, wyrównaj. Połóż pozostałe banany na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy Charlotte w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-45 minut. Gotowość określamy wykałaczką-powinna pozostać sucha po przekłuciu ciasta. Wyjmij Charlotte, pozwól jej trochę ostygnąć i wyjmij ją z formy. Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

upiekłem Charlotte w kształcie 20 cm, okazało się, że nie jest wysoka. Dodałbym kolejne jajko i nieco zmniejszyłbym ilość mąki, aby ciasto było bardziej puszyste.
Banan naprawdę nadał znajomemu ciastu nowy dźwięk. Bardzo smaczne było jedzenie ciepłej Charlotte z lodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy