skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Będziesz potrzebował standardowego zestawu do Charlotte-jajek, cukru i mąki, ale zamiast jabłek weźmiemy banany. Banany do pieczenia wybieraj bardzo dojrzałe, z drobinkami-są słodsze i bardziej aromatyczne.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski, dodaj cukier i zacznij je ubijać mikserem. Ponieważ ciasto na Charlotte jest ciastem biszkopt, przestrzegamy zasad. Musisz ubijać tylko przy małych prędkościach, aby wszystkie pęcherzyki powietrza powstające podczas ubijania były tego samego rozmiaru. Zbyt duże bąbelki pękną podczas pieczenia, a ciasto nie wyrośnie.
Krok 3:
Ubijaj, aż podwoi się objętość.
Krok 4:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Przesiej mąkę do jajek. Nie pomijaj tego kroku-przesiewanie dodatkowo wzbogaca ciasto w tlen, dzięki czemu wypieki są miękkie i przewiewne.
Krok 5:
Ciasto delikatnie wymieszaj szpatułką, najlepiej silikonową, ponieważ nie uszkodzi ona ubitej struktury jaj. Osiągamy pełną jednorodność ciasta.
Krok 6:
Banany obieramy ze skóry i kroimy w równe koła o grubości około 1 cm. Wlej połowę ciasta na dno. Wyrównaj go szpatułką.
Krok 7:
Rozłóż warstwę bananów na warstwie ciasta, całkowicie ją zamykając.
Krok 8:
Wlej pozostałą połowę ciasta na banany, wyrównaj. Połóż pozostałe banany na wierzchu.
Krok 9:
Pieczemy Charlotte w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-45 minut. Gotowość określamy wykałaczką-powinna pozostać sucha po przekłuciu ciasta. Wyjmij Charlotte, pozwól jej trochę ostygnąć i wyjmij ją z formy. Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
upiekłem Charlotte w kształcie 20 cm, okazało się, że nie jest wysoka. Dodałbym kolejne jajko i nieco zmniejszyłbym ilość mąki, aby ciasto było bardziej puszyste.
Banan naprawdę nadał znajomemu ciastu nowy dźwięk. Bardzo smaczne było jedzenie ciepłej Charlotte z lodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g