kruche ciasteczka z dżemem

ze zwykłych potraw, dla całej rodziny, najsmaczniejsze! Kruche ciasteczka z dżemem to przepis, według którego nasze matki i babcie również gotowały. Składniki są dostępne i zawsze dostępne. Ciasteczka są chrupiące i kruche i świetnie nadają się na rodzinne przyjęcie herbaciane i po prostu na przekąskę.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 22 % 17 g
węglowodany 71 % 56 g
400 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasteczka z dżemem? Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości masło wykonane zgodnie z GOST o zawartości tłuszczu 82%. Jaja są duże, zero kategorii. Ocet 6% - będzie potrzebny do gaszenia sody. W przypadku ciasta kruchego ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło o temperaturze pokojowej zetrzyj z cukrem. Do tej procedury użyłem zwykłego widelca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko i ponownie wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugasić sodę octem i dodać do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, przesiej mąkę. Do pieczenia bardzo ważna jest procedura przesiewania-gotowe produkty są bardzo bujne i delikatne. Dlatego nie zaniedbuj tego procesu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki i gładki. Podziel ciasto na 2 równe części, zawiń jedną część w folię i włóż do zamrażarki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żaroodporny kształt, najlepiej kwadratowy, posmaruj olejem. Możesz użyć zwykłej blachy do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż jedną część ciasta (nie z zamrażarki) na dnie. Grubość około 5-7 mm. łatwo to zrobić rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie połóż warstwę dżemu. Może to być dowolny dżem, niezbyt płynny i bez pestek. Idealny jest również zakupiony dżem. Wziąłem domowy dżem jabłkowy i zakupiony dżem kiwi. Rozłóż dżem lub dżem na całym cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzyj na grubej tarce gęstą warstwą, aby cały dżem był pokryty ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, aż się zrumieni. Gotowe gorące ciasteczka bezpośrednio w formie pokroić w kwadraty o pożądanej wielkości, schłodzić i podawać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Takie ciasteczka są idealne do gorącej herbaty i zimnego mleka. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy