skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasteczka z dżemem? Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości masło wykonane zgodnie z GOST o zawartości tłuszczu 82%. Jaja są duże, zero kategorii. Ocet 6% - będzie potrzebny do gaszenia sody. W przypadku ciasta kruchego ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Miękkie masło o temperaturze pokojowej zetrzyj z cukrem. Do tej procedury użyłem zwykłego widelca.
Krok 3:
Ubij jajko i ponownie wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 4:
Ugasić sodę octem i dodać do ciasta.
Krok 5:
Sól, przesiej mąkę. Do pieczenia bardzo ważna jest procedura przesiewania-gotowe produkty są bardzo bujne i delikatne. Dlatego nie zaniedbuj tego procesu.
Krok 6:
Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki i gładki. Podziel ciasto na 2 równe części, zawiń jedną część w folię i włóż do zamrażarki.
Krok 7:
Żaroodporny kształt, najlepiej kwadratowy, posmaruj olejem. Możesz użyć zwykłej blachy do pieczenia.
Krok 8:
Rozłóż jedną część ciasta (nie z zamrażarki) na dnie. Grubość około 5-7 mm. łatwo to zrobić rękami.
Krok 9:
Następnie połóż warstwę dżemu. Może to być dowolny dżem, niezbyt płynny i bez pestek. Idealny jest również zakupiony dżem. Wziąłem domowy dżem jabłkowy i zakupiony dżem kiwi. Rozłóż dżem lub dżem na całym cieście.
Krok 10:
Pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzyj na grubej tarce gęstą warstwą, aby cały dżem był pokryty ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, aż się zrumieni. Gotowe gorące ciasteczka bezpośrednio w formie pokroić w kwadraty o pożądanej wielkości, schłodzić i podawać.
Krok 11:
Takie ciasteczka są idealne do gorącej herbaty i zimnego mleka. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g