serniki bez mąki i kaszy manny

pyszny i zdrowy przysmak dietetyczny! Takie serniki są lżejsze i niskokaloryczne, nadają się do menu osób na diecie bez węglowodanów lub jako zdrowa przekąska. Aby to danie stało się jeszcze zdrowsze, lepiej piec serniki w piekarniku niż smażyć na patelni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 29 % 10 g
169 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania tego dania można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu w smaku i obecności, ale powinien być świeży i naturalny. Włóż twaróg do miski, jeśli twaróg jest suchy lub ziarnisty, lepiej go przebić blenderem lub przetrzeć przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka kurze wbijamy do miski z twarogiem. Dodaj cukier (jeśli serniki są przygotowywane jako danie dietetyczne, wówczas ilość cukru należy zmniejszyć lub w ogóle nie dodawać, można również zastąpić cukier łyżeczką naturalnego miodu, jeśli nie ma alergii na ten produkt, doda słodyczy sernikom), szczyptę soli dla równowagi smaku, szczyptę waniliny, aby zamaskować specyficzny smak twarogu i jaj kurzych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel składniki blenderem lub mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska jednorodną masę twarogową. W razie potrzeby do masy twarogowej można dodać inne smaczne i zdrowe dodatki, na przykład kawałki owoców, suszone owoce, jagody, orzechy i inne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie formujemy małe kulki z masy twarogowej, toczymy je w talerzu z bułką tartą, nadajemy kształt niezbyt grubych ciast, aby dobrze się upiekły, ale nie spaliły. Jeśli serniki są podawane na stole jako produkt dietetyczny i są pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni, nie można ich obtoczyć w bułce tartej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż ugotowane serniki na blasze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy serniki przez około 30 minut. Powinny lekko zarumienić się na górze. Podobnie takie serniki można smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju roślinnym, ale taki produkt okaże się mniej przydatny i bardziej kaloryczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń serniki z blachy do pieczenia, podawaj na śniadanie ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy