skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania tego dania można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu w smaku i obecności, ale powinien być świeży i naturalny. Włóż twaróg do miski, jeśli twaróg jest suchy lub ziarnisty, lepiej go przebić blenderem lub przetrzeć przez sito.
Krok 2:
Jajka kurze wbijamy do miski z twarogiem. Dodaj cukier (jeśli serniki są przygotowywane jako danie dietetyczne, wówczas ilość cukru należy zmniejszyć lub w ogóle nie dodawać, można również zastąpić cukier łyżeczką naturalnego miodu, jeśli nie ma alergii na ten produkt, doda słodyczy sernikom), szczyptę soli dla równowagi smaku, szczyptę waniliny, aby zamaskować specyficzny smak twarogu i jaj kurzych.
Krok 3:
Zmiel składniki blenderem lub mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska jednorodną masę twarogową. W razie potrzeby do masy twarogowej można dodać inne smaczne i zdrowe dodatki, na przykład kawałki owoców, suszone owoce, jagody, orzechy i inne.
Krok 4:
Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie formujemy małe kulki z masy twarogowej, toczymy je w talerzu z bułką tartą, nadajemy kształt niezbyt grubych ciast, aby dobrze się upiekły, ale nie spaliły. Jeśli serniki są podawane na stole jako produkt dietetyczny i są pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni, nie można ich obtoczyć w bułce tartej.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż ugotowane serniki na blasze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy serniki przez około 30 minut. Powinny lekko zarumienić się na górze. Podobnie takie serniki można smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju roślinnym, ale taki produkt okaże się mniej przydatny i bardziej kaloryczny.
Krok 6:
Usuń serniki z blachy do pieczenia, podawaj na śniadanie ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g