ciasto z mlekiem w proszku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, dodaj cukier i ubij wszystko razem, aż będzie puszyste.
2. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaj mieszaninę mąki i proszku do pieczenia do ubitych jajek, delikatnie wymieszaj.
4. Wlej mleko w proszku i cukier waniliowy, ponownie mieszaj, aż będzie gładkie.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem,wlej ciasto.
6. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pół godziny (wkładamy do nieogrzewanego piekarnika, a następnie włączamy ogrzewanie).
7. Schłodzić gotowe ciasto i podać do stołu.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g