ciasteczka bez jajek i masła

ze zwykłych produktów, niedrogie, rozpływa się w ustach! Ciasteczka bez jajek i masła nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu można je przygotować w okresie postu. Składniki są niedrogie i niedrogie, a Proces jest szybki i prosty, nawet początkujący może sobie z tym poradzić.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 14 % 11 g
węglowodany 80 % 61 g
377 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka bez jajek i masła? Przygotuj jedzenie. Weź naturalny, pachnący miód, lepiej, jeśli jest płynny. Rozpuść kandyzowany gęsty miód w łaźni wodnej. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Przesiewanie nie tylko usunie mąkę z ewentualnych zanieczyszczeń, ale także nasyci ją tlenem, co poprawi jakość pieczenia. Wymieszaj suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miód wymieszaj z olejem roślinnym tak bardzo, jak to możliwe, wszystko zależy od gęstości miodu. Dodaj mieszaninę do ciasta. Wymieszać. Zacznij dodawać wodę do powstałego okruchu w częściach, zagniatając ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się jednorodny, nie lepki, ale jednocześnie pozostać miękki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odkurzyć powierzchnię stołu mąką, rozwałkować ciasto na cienką warstwę (3-4 mm).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij kształty foremkami lub pokrój ciasto na kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 180 stopniach dosłownie przez 10 minut, aż będzie złoty. Podawaj na ciepło lub schłodzone-jest dobre w każdej formie. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy