placki z kwaśną śmietaną Elesh z kurczakiem

pyszne mini tarty z kuchni tatarskiej. Częstujemy się! Elesh to jedno z ciast pochodzących z kuchni tatarskiej. Ciasta są bardzo smaczne i bardzo satysfakcjonujące, a przygotowanie jest dość łatwe.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 31 % 12 g
220 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Do ciasta użyłem jaj przepiórczych, ponieważ kurczaka po prostu nie było.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce kombajnu przesiej mąkę solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiel mieszaninę na miękisz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto zwijamy w bryłę i pozostawiamy do odpoczynku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki do nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj cebulę, pokrój ziemniaki w małą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń mięso z kości i pokrój je w małą kostkę. Zamiast udka możesz użyć fileta, ale jak na mój gust okazuje się trochę suchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce wymieszaj cebulę, ziemniaki i kurczaka. Dodaj sól i pieprz do smaku. Nawiasem mówiąc, niektórzy piszą, że nadzienie do takich ciast nie jest mieszane, ale układane warstwami osobno, ale nie czuję różnicy, a ty robisz to, co jest dla ciebie wygodniejsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto dzielimy na pary Kolobok. Robimy jedną bułkę większą o wadze około 80 g (w zależności od wielkości ciast), a drugą bułkę dwa lub trzy razy mniejszą o wadze 25 g.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwijamy dużą Kolobok (to jest nasza podstawa). Rozłóż nadzienie na środku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj mniejszą bułkę i przykryj ich nadzieniem. Łączymy krawędzie i tworzymy okrągły placek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smarujemy powstałe placki jajkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy