skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Do ciasta użyłem jaj przepiórczych, ponieważ kurczaka po prostu nie było.
Krok 2:
W misce kombajnu przesiej mąkę solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiel mieszaninę na miękisz.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i jajko.
Krok 4:
Zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto zwijamy w bryłę i pozostawiamy do odpoczynku.
Krok 5:
Składniki do nadzienia.
Krok 6:
Drobno posiekaj cebulę, pokrój ziemniaki w małą kostkę.
Krok 7:
Usuń mięso z kości i pokrój je w małą kostkę. Zamiast udka możesz użyć fileta, ale jak na mój gust okazuje się trochę suchy.
Krok 8:
W misce wymieszaj cebulę, ziemniaki i kurczaka. Dodaj sól i pieprz do smaku. Nawiasem mówiąc, niektórzy piszą, że nadzienie do takich ciast nie jest mieszane, ale układane warstwami osobno, ale nie czuję różnicy, a ty robisz to, co jest dla ciebie wygodniejsze.
Krok 9:
Ciasto dzielimy na pary Kolobok. Robimy jedną bułkę większą o wadze około 80 g (w zależności od wielkości ciast), a drugą bułkę dwa lub trzy razy mniejszą o wadze 25 g.
Krok 10:
Rozwijamy dużą Kolobok (to jest nasza podstawa). Rozłóż nadzienie na środku.
Krok 11:
Rozwałkuj mniejszą bułkę i przykryj ich nadzieniem. Łączymy krawędzie i tworzymy okrągły placek.
Krok 12:
Smarujemy powstałe placki jajkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g