ciasto kręcone z dżemem

kruchy, kruchy, pyszny, pochodzący z dzieciństwa! Ciasto kręcone z dżemem zawsze można przygotować na domowe przyjęcie herbaciane. Najwygodniejsze jest to, że nadzienie można zmienić według własnych upodobań. Dżem może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest gęsty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 24 % 18 g
węglowodany 70 % 53 g
386 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kręcone ciasto z dżemem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jajka używam kategorii C1. Zamiast masła można użyć margaryny. Pamiętaj jednak, że to użycie masła sprawia, że struktura kruchego ciasta jest bardziej luźna i krucha. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój masło na kawałki i mikrofaluj przez 10-20 sekund. Większość oleju stanie się miękka. Trochę masła zacznie się topić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do masła dodaj cukier i zetrzyj je ze sobą. Do przygotowania ciasta wystarczy użyć trzepaczki. Wszystko dobrze miesza się ręcznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wymieszaj z masą olejową jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę i szczyptę waniliny. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto kruche. Nie dodawaj całej mąki na raz. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Na tym etapie wygodnie jest użyć drewnianej szpatułki. Gdy ciasto stanie się gęstsze, możesz ugniatać je rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, w przeciwnym razie zostanie zatkane mąką i stanie się twarde. Gdy tylko ciasto zacznie zbierać się w kulkę i przestanie przyklejać się do rąk, nie dodawaj więcej mąki. Podziel gotowe ciasto na dwie nierówne części. Włóż mniejszą część do zamrażarki na 1-1, 5 godziny, aby stała się twarda.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia (26-28 cm) pergaminem. Rozłóż większość ciasta na całej powierzchni i uformuj małe boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż gęsty dżem na całym cieście. Mam dżem z czarnej porzeczki. Dodatkowe boki można schować na dżemie od góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z zamrażarki wyciągnij zamrożone ciasto i zetrzyj je na całej powierzchni ciasta. Starte ciasto wygląda jak loki. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. Wyjmij go z formy i ostudź. Miłego picia herbaty!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy