bułeczki z suszonymi morelami z ciasta drożdżowego

doskonałe ciasto do słodkich wypieków. Chociaż wymaga to pewnej inwestycji czasu, pieczenie okazuje się bardzo smaczne i delikatne. Takie ciasta nie wstydzą się podawać gościom. Idealny na popołudniową przekąskę dla dzieci. Możesz podawać z herbatą, kawą, dowolnymi sokami i kompotami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 56 % 19 g
179 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw umieść ciasto.W niewielkiej ilości mleka rozcieńczonego wodą rozpuść drożdże i trochę cukru. Dodając mąkę, doprowadzić masę do konsystencji śmietany. Umieść ciasto, aż całkowicie wyrośnie w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż suszone morele dwa razy przez maszynę do mięsa. To będzie farsz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z odrobiną cukru ubij jajka w pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść dowolną margarynę spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź większy pojemnik, biorąc pod uwagę wzrost ciasta. Wlej wszystkie płynne składniki, dodaj sól, cukier, wanilinę i ciasto. Wszystko dobrze wymieszaj i wlewając mąkę, zagnieść ciasto. Ugniataj, aż ciasto zacznie pozostawać w tyle za rękami i bokami pojemnika. Umieść ciasto w ciepłym miejscu i pozwól mu kilka razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto będzie gotowe, zacznij robić paszteciki. Za pomocą szklanki możesz przykleić okrągłe bułeczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz przykleić ciasta w postaci małych rastegaichiki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż placki niezbyt ciasno do siebie, aby podczas podnoszenia placki się nie sklejały. Włóż arkusz do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz placki przez około 25-30 minut. do zrumienienia. Dobrze wyrośnięte ciasto bardzo szybko się piecze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczenie okazało się chwałą! Ułóż gotowe placki na talerzu i podawaj z herbatą lub kawą.Świetna uczta dla rodziny i przyjaciół. Smacznego dla wszystkich!

bardzo smaczne maślane wypieki. Ciasto można wykorzystać do przygotowania pasztecików z dowolnym nadzieniem słodkim, jagodowym i owocowym oraz do bułek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy