skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj ciasto, w tym celu podgrzej mleko do stanu ciepłego, Nie wyższego niż 40 stopni, to ważne, mleko nie powinno być gorące, w przeciwnym razie drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną. Dodaj drożdże i cukier do mleka, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
W misce rozbij jajko (mam kategorię C1), wymieszaj trzepaczką, dodaj olej roślinny oraz masło stopione i schłodzone do temperatury pokojowej, wymieszaj.
Krok 3:
600 gramów mąki przesiej do głębokiej i dużej miski (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a pieczenie okaże się wspanialsze), zrób zagłębienie, wlej do niego schłodzone ciasto i mieszankę masła, chwytając mąkę z krawędzi trzepaczką, delikatnie zacznij ugniatać ciasto.
Krok 4:
Następnie posyp blat pozostałą mąką, przenieś na niego ciasto i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być miękkie i przewiewne i trochę przyklei się do dłoni. Przenieś do miski, przykryj ręcznikiem i wyślij w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 5:
W międzyczasie ciasto pasuje - przygotuj nadzienie. Cebulę i ziemniaki obrać, opłukać i drobno pokruszyć, przełożyć do miski. Filet z kurczaka oczyścić z żył i kości, a także drobno pokruszyć i wysłać do miski. Dodaj zmiękczone masło, sól, pieprz, wymieszaj.
Krok 6:
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, zmiażdżyć, podzielić na 12 części, każdą rozwałkować w okrąg i nałożyć na nią półtorej łyżki nadzienia.
Krok 7:
Utwórz Trójkąt - najpierw ściśnij lewą krawędź.
Krok 8:
Następnie górny i prawy. Uformuj więc 12 trójkątów, ostrożnie przenieś je na wysmarowaną olejem roślinnym blachę do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 30-40 minut, aż się zrumienią. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piekłam przez 30 minut. Posmaruj gotowe placki masłem. Pyszne pachnące tatarskie ciasta są gotowe, smacznego!
ciasta według tego przepisu są bardzo smaczne, różowe, pachnące i jest ich wiele. Gotowałem po raz pierwszy, ciasto jest trochę lepkie, musiałem posypać mąką zarówno wałek do ciasta, jak i blat, ale nie warto go mocno młotkować mąką, w przeciwnym razie ciasto okaże się twarde. Chcę zauważyć, że przepis nie wskazywał, ile części podzielić ciasto, podzielić na 10 części, w wyniku czego ciasta okazały się, moim zdaniem, trochę za duże, myślę, że podzielenie ciasta na 12 części będzie najlepszą opcją.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g