ciasteczka owsiane bez jajek

Miękkie domowe ciasteczka owsiane. Ciasteczka owsiane bez jajek są luźne. W razie potrzeby możesz dodać do ciasta dowolne słodkie przyprawy, na przykład cynamon, mielony imbir, gałkę muszkatołową, wanilię. Jeśli płatki owsiane są błyskawiczne, możesz spróbować i wcale nie gotować na parze z wrzącą wodą.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 15 % 13 g
węglowodany 75 % 63 g
380 kcal
IG: 0 / 33 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zalej płatki owsiane wrzącą wodą, tak aby były pokryte wodą. Przykryj pokrywką lub płaskim talerzem i odstaw na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz mąkę i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz miód i masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia i mieszając podgrzej w łaźni wodnej. Powinieneś uzyskać jednorodną, bardzo przyjemną pieniącą się masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gotowane na parze płatki owsiane do mąki. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej miód z masłem. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą łyżki stołowej ułóż ciasto owsiane na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz ciasto, aby uzyskać bardziej płaskie "stosy".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w 180 stopniach na złoty kolor (około 15-20 minut, ale czas może zająć więcej lub mniej, skup się na swojej technice). Im dłużej ciasteczka będą pieczone, tym mniej będą miękkie.

ciasteczka owsiane bez jajek.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy