skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zalej płatki owsiane wrzącą wodą, tak aby były pokryte wodą. Przykryj pokrywką lub płaskim talerzem i odstaw na 10 minut.
Krok 2:
W misce połącz mąkę i cukier.
Krok 3:
Połącz miód i masło.
Krok 4:
Dodaj proszek do pieczenia i mieszając podgrzej w łaźni wodnej. Powinieneś uzyskać jednorodną, bardzo przyjemną pieniącą się masę.
Krok 5:
Dodaj gotowane na parze płatki owsiane do mąki. Wymieszać.
Krok 6:
Wlej miód z masłem. Wymieszać.
Krok 7:
Za pomocą łyżki stołowej ułóż ciasto owsiane na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz ciasto, aby uzyskać bardziej płaskie "stosy".
Krok 8:
Piec w 180 stopniach na złoty kolor (około 15-20 minut, ale czas może zająć więcej lub mniej, skup się na swojej technice). Im dłużej ciasteczka będą pieczone, tym mniej będą miękkie.
ciasteczka owsiane bez jajek.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g