miękkie ciasteczka na kwaśnej śmietanie

miękkie, proste i szybkie ciasteczka na herbatę lub kawę! Do herbaty Zwykle chcesz czegoś słodkiego. Zwłaszcza jeśli w domu są dzieci, ciasteczka powinny być obowiązkowe. Proste i szybkie przepisy pomagają. Na przykład ciasteczka z kwaśną śmietaną. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie nawet młoda gospodyni domowa. A składniki do pieczenia tych ciasteczek zawsze znajdziesz w domu. W razie potrzeby do standardowego zestawu składników można dodać cynamon lub kakao, wanilinę, dżem. Słodycz tego ciasteczka można również dostosować do smaku gospodarstw domowych. Jest pyszny z herbatą, kawą lub mlekiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 81 % 55 g
297 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ubij jajko kurze cukrem, aż będzie gładkie, możesz to zrobić za pomocą miksera lub blendera, okaże się szybciej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę do masy, lepiej wziąć wysoki procent tłuszczu, ciasteczka okażą się maślane i smaczniejsze. Wymieszaj masę łyżką. Dodaj sodę i sól do masy. Ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę. Wlej mąkę na części, aby ciasto było łatwo wymieszane. Najpierw zagnieść łyżką lub blenderem. Aby uzyskać kolor i lekki posmak, możesz dodać trochę kakao.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie rozłóż na posypanym mąką stole i kontynuuj wyrabianie ciasta. Ale nie można go ugniatać przez długi czas, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde. Ciasto powinno być elastyczne i giętkie. Tworzymy z niego kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyjmij ciasto i wytnij z niego ciasteczka, możesz użyć foremek. Lub jeszcze łatwiej jest zwinąć kiełbasę i pokroić na kawałki o grubości około jednego centymetra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i rozłóż ciasteczka. Podczas pieczenia nieznacznie wzrośnie, więc musisz rozłożyć go w pewnej odległości od siebie. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 25 minut. Gdy ciasteczka się zarumienią, wyjmij je z piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij z blachy do pieczenia, ostudź trochę i podawaj z mlekiem, kawą lub herbatą. W zależności od smaku i pożądania można go posmarować dżemem lub dżemem i skleić parami. Ciasteczka nie czerstwą przez długi czas, pozostają miękkie i smaczne. Taki przysmak z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. I nie odmawiaj im takich wypieków, ponieważ w przeciwieństwie do produktów sklepowych, te ciasteczka są przygotowywane z naturalnych i zdrowych produktów. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy