chleb na zakwasie bez drożdży

prawdziwy domowy chleb na żywo na obfity lunch! Przygotowanie chleba żytniego na zakwasie jest dość długim procesem, ale wynik uzasadnia cały wysiłek i poświęcony czas. Chleb na zakwasie jest znacznie zdrowszy niż chleb drożdżowy, a ponadto jest wykonany własnymi rękami z naturalnych składników. Pachnący, chrupiący chleb będzie niezastąpioną częścią każdego posiłku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 75 % 30 g
183 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki ożywiające zakwas (lub Starter).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W czystym półlitrowym słoiku odkładamy 3 stół.L. bez górnej części startera (tj. zakwasu, który zawsze przechowujemy w lodówce). Wymieszaj z wodą. Wskazane jest użycie drewnianej łyżki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej mąkę żytnią i mieszaj, aż będzie gładka, dość gęsta. Przykryj słoik luźno pokrywką i pozostaw Starter w cieple. Optymalna temperatura, w której wszystkie procesy zachodzą 25-26 stopni. Jeśli temperatura jest niższa, procesy zachodzą dłużej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu zakwas wzrósł ponad 3-krotnie. Zajęło to około 3,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie ciasta. Odstawiamy odpowiednią ilość zakwasu do pojemnika, w którym zagniatamy ciasto, mieszamy z wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Resztę zakwasu przenosimy do czystej szklanki, odstawiamy na chwilę i wkładamy do lodówki. To będzie nasz starter do następnego wypieku chleba.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę żytnią i mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ciasto pokrywką i pozostaw w cieple, aż objętość wzrośnie 2-2, 5 razy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Składniki na chleb.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wcześniej zaparz słód w 50 ml wrzącej wody, pozwól mu ostygnąć. Jeśli miód jest gęsty, rozpuść go w 50 ml ciepłej wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przesiej mąkę żytnią i pszenną, wymieszaj z otrębami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto wzrosło w około 3,5 godziny. Teraz zagniatamy ciasto na chleb.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sól, słód, rozpuszczony miód, pozostałą wodę (70 ml) do ciasta, wszystko wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj około połowy mąki, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj pozostałą mąkę, zagniataj niezbyt strome, lepkie ciasto. Dobrze ugniataj, aż będzie gładka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Naczynie do pieczenia jest dobrze nasmarowane olejem roślinnym. W razie potrzeby na dnie można posypać różne nasiona (len, sezam, słonecznik).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś ciasto do formy łyżką, wygładź mokrymi rękami. Przykryj górę i pozostaw w cieple do podniesienia. Na wierzch można posypać wodą, a także posypać nasionami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Oto nasz chlebek. Ciasto zwiększyło objętość 2-3 razy w ciągu 3 godzin. Małe bąbelki przebijające się przez powierzchnię przedmiotu obrabianego wskazują na gotowość chleba do pieczenia. Ważne jest, aby nie prześwietlić chleba, nie pozwolić mu nadtlenkować. Chleb wkładamy do podgrzanego do 220 stopni. piekarnik z parą (na dnie miska z wodą). Po 10-15 minutach usuwamy parę i obniżamy temperaturę do 190 stopni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piec do miękkości. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Zajmuje mi to nieco ponad godzinę. Pieczony chleb należy natychmiast & quot; umyć & quot;. Rozpylam z butelki z rozpylaczem. Odstawiamy na chwilę w formie (10 minut), następnie wyjmujemy, owijamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Chlebek lepiej zjeść następnego dnia, więc & quot;dojrzeje & quot; i będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego!

podczas wyrabiania ciasta chlebowego ilość mąki (lub wody) można zmieniać w zależności od struktury miękiszu, który chcesz uzyskać. Jeśli ciasto jest mniej strome, miękisz okaże się bardziej wilgotny. Można eksperymentować. Możesz także zmienić proporcje rodzajów mąki. Na przykład wymień część mąki żytniej na mąkę gryczaną, wtedy chleb okaże się o przyjemnym aromacie gryki. Przy tej proporcji uzyskuje się bułkę chleba o gramach co najmniej 500.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g

Podobne przepisy