skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki ożywiające zakwas (lub Starter).
Krok 2:
W czystym półlitrowym słoiku odkładamy 3 stół.L. bez górnej części startera (tj. zakwasu, który zawsze przechowujemy w lodówce). Wymieszaj z wodą. Wskazane jest użycie drewnianej łyżki.
Krok 3:
Następnie wlej mąkę żytnią i mieszaj, aż będzie gładka, dość gęsta. Przykryj słoik luźno pokrywką i pozostaw Starter w cieple. Optymalna temperatura, w której wszystkie procesy zachodzą 25-26 stopni. Jeśli temperatura jest niższa, procesy zachodzą dłużej.
Krok 4:
Po upływie czasu zakwas wzrósł ponad 3-krotnie. Zajęło to około 3,5 godziny.
Krok 5:
Robienie ciasta. Odstawiamy odpowiednią ilość zakwasu do pojemnika, w którym zagniatamy ciasto, mieszamy z wodą.
Krok 6:
Resztę zakwasu przenosimy do czystej szklanki, odstawiamy na chwilę i wkładamy do lodówki. To będzie nasz starter do następnego wypieku chleba.
Krok 7:
Dodaj mąkę żytnią i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Przykryj ciasto pokrywką i pozostaw w cieple, aż objętość wzrośnie 2-2, 5 razy.
Krok 9:
Składniki na chleb.
Krok 10:
Wcześniej zaparz słód w 50 ml wrzącej wody, pozwól mu ostygnąć. Jeśli miód jest gęsty, rozpuść go w 50 ml ciepłej wody.
Krok 11:
Przesiej mąkę żytnią i pszenną, wymieszaj z otrębami.
Krok 12:
Ciasto wzrosło w około 3,5 godziny. Teraz zagniatamy ciasto na chleb.
Krok 13:
Dodaj sól, słód, rozpuszczony miód, pozostałą wodę (70 ml) do ciasta, wszystko wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj około połowy mąki, wymieszaj.
Krok 15:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj.
Krok 16:
Dodaj pozostałą mąkę, zagniataj niezbyt strome, lepkie ciasto. Dobrze ugniataj, aż będzie gładka.
Krok 17:
Naczynie do pieczenia jest dobrze nasmarowane olejem roślinnym. W razie potrzeby na dnie można posypać różne nasiona (len, sezam, słonecznik).
Krok 18:
Przenieś ciasto do formy łyżką, wygładź mokrymi rękami. Przykryj górę i pozostaw w cieple do podniesienia. Na wierzch można posypać wodą, a także posypać nasionami.
Krok 19:
Oto nasz chlebek. Ciasto zwiększyło objętość 2-3 razy w ciągu 3 godzin. Małe bąbelki przebijające się przez powierzchnię przedmiotu obrabianego wskazują na gotowość chleba do pieczenia. Ważne jest, aby nie prześwietlić chleba, nie pozwolić mu nadtlenkować. Chleb wkładamy do podgrzanego do 220 stopni. piekarnik z parą (na dnie miska z wodą). Po 10-15 minutach usuwamy parę i obniżamy temperaturę do 190 stopni.
Krok 20:
Piec do miękkości. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Zajmuje mi to nieco ponad godzinę. Pieczony chleb należy natychmiast & quot; umyć & quot;. Rozpylam z butelki z rozpylaczem. Odstawiamy na chwilę w formie (10 minut), następnie wyjmujemy, owijamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 21:
Chlebek lepiej zjeść następnego dnia, więc & quot;dojrzeje & quot; i będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego!
podczas wyrabiania ciasta chlebowego ilość mąki (lub wody) można zmieniać w zależności od struktury miękiszu, który chcesz uzyskać. Jeśli ciasto jest mniej strome, miękisz okaże się bardziej wilgotny. Można eksperymentować. Możesz także zmienić proporcje rodzajów mąki. Na przykład wymień część mąki żytniej na mąkę gryczaną, wtedy chleb okaże się o przyjemnym aromacie gryki. Przy tej proporcji uzyskuje się bułkę chleba o gramach co najmniej 500.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g