chleb z mąką gryczaną

rumiany i aromatyczny chleb o Smaku gryki. Chleb okazuje się bardzo miękki z apetyczną skórką. Można go podawać na świeżo bez czekania, aż ostygnie!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 75 % 39 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej wodę do 40 stopni w żelaznej misce. Wlać do wygodnego małego pojemnika, dodać drożdże i cukier, wymieszać i pozostawić w cieple na 10 minut, aby cukier się rozpuścił i utworzył czapkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mieszaninę drożdży do dużej miski i dodaj olej roślinny. Przesiej tam mąkę gryczaną i pszenną, dodaj sól. Zaczynamy ugniatać mieszaninę łyżką, a następnie rękami. Pamiętaj, że mąka pszenna może wymagać więcej lub mniej-skup się na konsystencji ciasta. Powinien być wystarczająco gruby, aby zebrać się w Kolobok, ale nie bardzo ciasny, w przeciwnym razie gotowy chleb nie będzie miękki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i dobrze ugniataj rękami przez co najmniej 10 minut. Mąka nie będzie już potrzebna. Ciasto będzie zachowywać się trochę Nietypowo ze względu na mąkę gryczaną, która nie zawiera glutenu. Z ciasta tworzymy Kolobok, owijamy go folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniatamy ciasto i ugniatamy rękami cienka prostokątna warstwa. Zrobimy bochenek chleba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zwijamy od krótkiej krawędzi rolką. Ściskamy krawędzie i wykonujemy nacięcia poprzeczne nożem pod niewielkim nachyleniem w odległości 2-3 cm od siebie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś przedmiot do naczynia do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw na kolejne 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Chleb, który przyszedł, wysyłamy do piekarnika na 30-40 minut. Temperatura 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Chleb z mąką gryczaną jest gotowy!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

chleb gryczany to domowe wypieki bez kłopotów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy