skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej wodę do 40 stopni w żelaznej misce. Wlać do wygodnego małego pojemnika, dodać drożdże i cukier, wymieszać i pozostawić w cieple na 10 minut, aby cukier się rozpuścił i utworzył czapkę.
Krok 2:
Wlej mieszaninę drożdży do dużej miski i dodaj olej roślinny. Przesiej tam mąkę gryczaną i pszenną, dodaj sól. Zaczynamy ugniatać mieszaninę łyżką, a następnie rękami. Pamiętaj, że mąka pszenna może wymagać więcej lub mniej-skup się na konsystencji ciasta. Powinien być wystarczająco gruby, aby zebrać się w Kolobok, ale nie bardzo ciasny, w przeciwnym razie gotowy chleb nie będzie miękki.
Krok 3:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i dobrze ugniataj rękami przez co najmniej 10 minut. Mąka nie będzie już potrzebna. Ciasto będzie zachowywać się trochę Nietypowo ze względu na mąkę gryczaną, która nie zawiera glutenu. Z ciasta tworzymy Kolobok, owijamy go folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 4:
Ugniatamy ciasto i ugniatamy rękami cienka prostokątna warstwa. Zrobimy bochenek chleba.
Krok 5:
Ciasto zwijamy od krótkiej krawędzi rolką. Ściskamy krawędzie i wykonujemy nacięcia poprzeczne nożem pod niewielkim nachyleniem w odległości 2-3 cm od siebie.
Krok 6:
Przenieś przedmiot do naczynia do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw na kolejne 30 minut.
Krok 7:
Chleb, który przyszedł, wysyłamy do piekarnika na 30-40 minut. Temperatura 180 stopni.
Krok 8:
Chleb z mąką gryczaną jest gotowy!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
chleb gryczany to domowe wypieki bez kłopotów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g