quiche z serem

bardzo tandetny, bardzo smaczny! Gotowanie jest łatwe i proste! Quiche z serem to otwarte ciasto z cienkiego kruchego ciasta. To zarówno pełne śniadanie, jak i obfity dodatek do lunchu. Odmiany sera można wziąć absolutnie dowolne. Im bardziej zróżnicowane, tym smaczniejsze będzie nadzienie. A gotowanie jest niezwykle proste!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 46 % 22 g
węglowodany 27 % 13 g
313 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić quiche z serem? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki tuż przed gotowaniem. Musi być zimno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito i połącz z zimnym masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy piasku. Zrób to szybko, aby olej nie stopił się pod wpływem ciepła dłoni. Możesz użyć blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko solą, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ubite jajko do kruchej bułki tartej. Szybko wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie trzeba długo wyrabiać ciasta. Powinien być miękki i jednolity. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj schłodzone ciasto między dwiema warstwami pergaminu lub folii spożywczej w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij folię z ciasta i przenieś ją do formy (moja forma ma średnicę 20 cm). Aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia, nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyjmij formę z ciastem do lodówki na 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby uniknąć wzdęcia ciasta podczas pieczenia, możesz dodatkowo przykryć spód pergaminem i wlać ładunek na wierzch(sucha fasola, groszek).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec bazę quiche w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij formę z piekarnika, ostrożnie usuń ładunek i pergamin i włóż formę z powrotem, aby spód również wyschł. Następnie wyjmij podstawę z piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia podstawy ciasta przygotuj nadzienie. Możesz użyć dowolnego sera, najlepiej różnych odmian, aby smak nadzienia był ciekawszy i bogatszy. Każdy określony rodzaj sera można wykluczyć lub zastąpić innym smakiem i obecnością. Krem do nalewania nadaje się do tłuszczu 10-15%.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj cały ser na grubej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz jajka ze śmietaną i ubij, aż będą gładkie. Jeśli ser jest bardziej mdły, możesz wlać sól. Skoncentruj się na swoim guście. Nie dodałam soli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej mieszaninę jajek do startego sera i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wypełnij upieczoną podstawę ciasta nadzieniem. Wróć formę do piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec quiche z serem w 180C przez około 25 minut. Nadzienie powinno zgęstnieć i lekko się zrumienić. Czas i tryb pieczenia będą zależeć od charakterystyki piekarnika i mogą nie pokrywać się z określonym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostudź trochę gotowego quiche, wyjmij z formy i podawaj. Ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ale moim zdaniem jest smaczniejszy niż ciepły, gdy nadzienie jest bardzo delikatne od stopionego sera. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy