skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić quiche z serem? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki tuż przed gotowaniem. Musi być zimno.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito i połącz z zimnym masłem.
Krok 3:
Zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy piasku. Zrób to szybko, aby olej nie stopił się pod wpływem ciepła dłoni. Możesz użyć blendera.
Krok 4:
Ubij jajko solą, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj ubite jajko do kruchej bułki tartej. Szybko wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Nie trzeba długo wyrabiać ciasta. Powinien być miękki i jednolity. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 7:
Rozwałkuj schłodzone ciasto między dwiema warstwami pergaminu lub folii spożywczej w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm.
Krok 8:
Zdejmij folię z ciasta i przenieś ją do formy (moja forma ma średnicę 20 cm). Aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia, nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyjmij formę z ciastem do lodówki na 20 minut.
Krok 9:
Aby uniknąć wzdęcia ciasta podczas pieczenia, możesz dodatkowo przykryć spód pergaminem i wlać ładunek na wierzch(sucha fasola, groszek).
Krok 10:
Piec bazę quiche w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij formę z piekarnika, ostrożnie usuń ładunek i pergamin i włóż formę z powrotem, aby spód również wyschł. Następnie wyjmij podstawę z piekarnika.
Krok 11:
Podczas pieczenia podstawy ciasta przygotuj nadzienie. Możesz użyć dowolnego sera, najlepiej różnych odmian, aby smak nadzienia był ciekawszy i bogatszy. Każdy określony rodzaj sera można wykluczyć lub zastąpić innym smakiem i obecnością. Krem do nalewania nadaje się do tłuszczu 10-15%.
Krok 12:
Zetrzyj cały ser na grubej tarce.
Krok 13:
Połącz jajka ze śmietaną i ubij, aż będą gładkie. Jeśli ser jest bardziej mdły, możesz wlać sól. Skoncentruj się na swoim guście. Nie dodałam soli.
Krok 14:
Wlej mieszaninę jajek do startego sera i wymieszaj.
Krok 15:
Wypełnij upieczoną podstawę ciasta nadzieniem. Wróć formę do piekarnika.
Krok 16:
Piec quiche z serem w 180C przez około 25 minut. Nadzienie powinno zgęstnieć i lekko się zrumienić. Czas i tryb pieczenia będą zależeć od charakterystyki piekarnika i mogą nie pokrywać się z określonym.
Krok 17:
Ostudź trochę gotowego quiche, wyjmij z formy i podawaj. Ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ale moim zdaniem jest smaczniejszy niż ciepły, gdy nadzienie jest bardzo delikatne od stopionego sera. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g