skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować Krupenik z twarogiem gryczanym? Zbierz wskazane składniki. Możesz ugotować grykę z wyprzedzeniem lub wykorzystać resztę obiadu. Wziąłem 5% twarogu, ale mogę założyć, że zawartość tłuszczu w twarogu nie wpływa znacząco na efekt końcowy. Jeśli twaróg jest suchy, możesz dodać śmietanę. Cukier można wymieszać z cukrem waniliowym.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski, dodaj cukier (cukier waniliowy), sól i lekko ubij.
Krok 3:
Dodaj twaróg, rozgnieć go i mieszaj, aż będzie gładki. Jeśli ziarna pozostaną-nie jest to krytyczne, nie próbuj ich mieszać.
Krok 4:
W misce z masą jajeczno-twarogową dodaj gotowaną kaszę gryczaną i wymieszaj. Naczynie do pieczenia, w którym zostanie ugotowane płatki, posmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, aby zapiekankę można było później łatwo wyjąć.
Krok 5:
Na przygotowaną masę połóż masło na kawałki - dzięki niemu powstaje różowa apetyczna skórka. Umieść formę z kaszą w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 40 minut lub do złotego koloru.
Krok 6:
Pokrój gotowe płatki na porcje i możesz je podawać ze śmietaną, dżemem lub miodem. Zapiekanka jest dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego!
kasza gryczana to doskonałe danie, które nadaje się na śniadanie, a zwłaszcza na śniadanie dla dzieci - ponieważ zawiera grykę i twarożek przydatne w menu dla dzieci. W firmie możesz dodać śmietanę, dżem lub miód do krupenika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal / 100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g