kasza gryczana z twarogiem gryczanym

Krupenik-pyszna zapiekanka z twarogu i kaszy gryczanej! Gryka jest bardzo przydatna, ale wielu nawet o tym nie wie. To staroruskie danie, trochę zapomniane przez nas. Przygotowanie go nie wymaga dużo czasu i pieniędzy-danie jest szybkie i niedrogie dla każdego budżetu rodzinnego.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 56 % 30 g
262 kcal
IG: 0 / 83 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować Krupenik z twarogiem gryczanym? Zbierz wskazane składniki. Możesz ugotować grykę z wyprzedzeniem lub wykorzystać resztę obiadu. Wziąłem 5% twarogu, ale mogę założyć, że zawartość tłuszczu w twarogu nie wpływa znacząco na efekt końcowy. Jeśli twaróg jest suchy, możesz dodać śmietanę. Cukier można wymieszać z cukrem waniliowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski, dodaj cukier (cukier waniliowy), sól i lekko ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg, rozgnieć go i mieszaj, aż będzie gładki. Jeśli ziarna pozostaną-nie jest to krytyczne, nie próbuj ich mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce z masą jajeczno-twarogową dodaj gotowaną kaszę gryczaną i wymieszaj. Naczynie do pieczenia, w którym zostanie ugotowane płatki, posmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, aby zapiekankę można było później łatwo wyjąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na przygotowaną masę połóż masło na kawałki - dzięki niemu powstaje różowa apetyczna skórka. Umieść formę z kaszą w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 40 minut lub do złotego koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój gotowe płatki na porcje i możesz je podawać ze śmietaną, dżemem lub miodem. Zapiekanka jest dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego!

kasza gryczana to doskonałe danie, które nadaje się na śniadanie, a zwłaszcza na śniadanie dla dzieci - ponieważ zawiera grykę i twarożek przydatne w menu dla dzieci. W firmie możesz dodać śmietanę, dżem lub miód do krupenika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy