skład / składniki
metoda gotowania
mleko podgrzewamy do ciepłego stanu, dodajemy suche drożdże, żółtka, wlewamy cukier i sól, dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodaj zmiękczone masło i przesiej mąkę. Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem, pozostawić na godzinę, aby ciasto odpowiednio pasowało.
ubij białka z cukrem na stabilne Białe szczyty. Posiekaj orzechy i czekoladę grubo nożem, nie powinieneś bardzo drobno.
rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm i nadaj jej prostokątny kształt. Rozłóż ubite białka na cieście, wyrównaj na całej powierzchni ciasta, lekko cofając się od krawędzi, około 2-3 cm, Rozłóż orzechy i czekoladę na białkach, aby były równomiernie rozmieszczone.
przekręć ciasto w bułkę, a następnie zwiń pierścień, łącząc ze sobą krawędzie bułki. Przenosimy rolkę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, za pomocą nożyczek kuchennych wykonujemy nacięcia na całym obwodzie rolki, a następnie smarujemy powierzchnię ubitym jajkiem.
wysyłamy blachę do pieczenia z rolką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g