bułka z orzechami drożdżowymi

aromatyczne wypieki na święta i dni powszednie! Bułka z orzechami z ciasta drożdżowego jest bardzo miękka i bujna, a niezwykły kształt nadaje tajemniczy i bardzo atrakcyjny wygląd. Takie wypieki będą odpowiednie na świątecznym stole i rozjaśnią codzienność. Czekolada do nadzienia może być czarna lub mleczna do smaku.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 58 % 38 g
343 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

mleko podgrzewamy do ciepłego stanu, dodajemy suche drożdże, żółtka, wlewamy cukier i sól, dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodaj zmiękczone masło i przesiej mąkę. Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem, pozostawić na godzinę, aby ciasto odpowiednio pasowało.

ubij białka z cukrem na stabilne Białe szczyty. Posiekaj orzechy i czekoladę grubo nożem, nie powinieneś bardzo drobno.

rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm i nadaj jej prostokątny kształt. Rozłóż ubite białka na cieście, wyrównaj na całej powierzchni ciasta, lekko cofając się od krawędzi, około 2-3 cm, Rozłóż orzechy i czekoladę na białkach, aby były równomiernie rozmieszczone.

przekręć ciasto w bułkę, a następnie zwiń pierścień, łącząc ze sobą krawędzie bułki. Przenosimy rolkę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, za pomocą nożyczek kuchennych wykonujemy nacięcia na całym obwodzie rolki, a następnie smarujemy powierzchnię ubitym jajkiem.

wysyłamy blachę do pieczenia z rolką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy