Ciasto Rumiankowe

delikatne stokrotki na polewie czekoladowej jak żywe! Ciasta ozdobione mastyksem cukrowym świetnie wyglądają na świątecznym stole, czasem nawet zaskakują swoim blaskiem. Oczywiście teraz przemysł oferuje wiele form do produkcji biżuterii i kwiatów, ale niektóre dekoracje można łączyć bez konieczności posiadania foremek do wycinania.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 76 % 42 g
248 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku stokrotek potrzebujesz mastyksu cukrowego w trzech kolorach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozwałkuj biały mastyk w płytkę między folią spożywczą. Wytnij koła szklanką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonujemy nacięcia w kole dla płatków. W tym celu wycinam dla siebie szablon z papieru, więc jest to wygodniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj końcówki płatków za pomocą ostrego noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z zapałką, możesz użyć wykałaczki lub cienkiego drewnianego patyczka, naciśnij środek każdego lepesku, czyniąc go obszernym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysusz kwiat na folii, aby nie okazał się płaski, włóż go do odpowiedniej miski lub użyj innego kształtu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na środek wybieramy żółty mastyk, zwijamy małe koloboki, lekko je ściskamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ralachmaczymy końcówkami nożyczek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Liście są losowo wycinane z zielonego mastyksu, po zwinięciu go w warstwę między folią spożywczą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mastyk bardzo dobrze skleja się z wodą. Dlatego, aby przykleić żółty środek, musisz upuścić wodę na środek białego koła. i przyklej żółty środek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rumianek wysycha na powietrzu, najważniejsze jest, aby unikać wilgoci i nie suszyć w lodówce. Moje stokrotki wysychały całą noc na stole.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy kwiaty wysychają, przygotuj ciasto. Biszkopt robimy z mąki, cukru i 3 jajek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij produkty mikserem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Otrzymujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto wlać do formy natłuszczonej i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Cukier, jajka i zmiel mąkę na gładką masę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wymieszaj z mlekiem

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotuj krem na małym ogniu. Dodaj kawałek masła do gotowego kremu, wymieszaj. Ostudzić

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowy biszkopt dzieli się na 2 ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smarujemy ciasto kremem, nakładamy na nie drugie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wlej cały krem na ciasto, rozprowadź go na całej powierzchni i wstaw na noc do lodówki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rano rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wypełnij ciasto powstałym lukrem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Udekoruj kwiatami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy