skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku stokrotek potrzebujesz mastyksu cukrowego w trzech kolorach.
Krok 2:
Rozwałkuj biały mastyk w płytkę między folią spożywczą. Wytnij koła szklanką.
Krok 3:
Wykonujemy nacięcia w kole dla płatków. W tym celu wycinam dla siebie szablon z papieru, więc jest to wygodniejsze.
Krok 4:
Uformuj końcówki płatków za pomocą ostrego noża.
Krok 5:
Z zapałką, możesz użyć wykałaczki lub cienkiego drewnianego patyczka, naciśnij środek każdego lepesku, czyniąc go obszernym.
Krok 6:
Wysusz kwiat na folii, aby nie okazał się płaski, włóż go do odpowiedniej miski lub użyj innego kształtu.
Krok 7:
Na środek wybieramy żółty mastyk, zwijamy małe koloboki, lekko je ściskamy.
Krok 8:
Ralachmaczymy końcówkami nożyczek.
Krok 9:
Liście są losowo wycinane z zielonego mastyksu, po zwinięciu go w warstwę między folią spożywczą.
Krok 10:
Mastyk bardzo dobrze skleja się z wodą. Dlatego, aby przykleić żółty środek, musisz upuścić wodę na środek białego koła. i przyklej żółty środek.
Krok 11:
Rumianek wysycha na powietrzu, najważniejsze jest, aby unikać wilgoci i nie suszyć w lodówce. Moje stokrotki wysychały całą noc na stole.
Krok 12:
Gdy kwiaty wysychają, przygotuj ciasto. Biszkopt robimy z mąki, cukru i 3 jajek.
Krok 13:
Ubij produkty mikserem.
Krok 14:
Otrzymujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 15:
Ciasto wlać do formy natłuszczonej i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Krok 16:
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem
Krok 17:
Cukier, jajka i zmiel mąkę na gładką masę.
Krok 18:
Wymieszaj z mlekiem
Krok 19:
Gotuj krem na małym ogniu. Dodaj kawałek masła do gotowego kremu, wymieszaj. Ostudzić
Krok 20:
Gotowy biszkopt dzieli się na 2 ciasta.
Krok 21:
Smarujemy ciasto kremem, nakładamy na nie drugie.
Krok 22:
Wlej cały krem na ciasto, rozprowadź go na całej powierzchni i wstaw na noc do lodówki.
Krok 23:
Rano rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
Krok 24:
Wypełnij ciasto powstałym lukrem.
Krok 25:
Udekoruj kwiatami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g