skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ciasto przygotujemy w szybki sposób bez pary, więc przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Natychmiast musisz zdecydować o nadzieniu. W zależności od tego, czy nadzienie jest słodkie, czy nie, musisz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru. Jako nadzienie użyłam musu jabłkowego, więc ilość cukru w cieście jest wskazana na słodkie wypieki.
Krok 2:
Natychmiast podgrzej kefir, procent tłuszczu nie odgrywa szczególnej roli, użyłem 2, 5 %. Jeśli nie jest bardzo świeży, nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie, na kwaśnym kefirze ciasto okaże się bardziej bujne i przewiewne. W głębokiej misce wlej suche drożdże, cukier, sól.
Krok 3:
Wlej suche składniki ciepłym kefirem i natychmiast wlej olej roślinny, wymieszaj mieszaninę i pozostaw na stole, przesiewając mąkę pszenną. Ten krok jest ważny, zaleca się Dwukrotne przesianie mąki, aby lepiej nasycić ją tlenem, co przyczynia się do lepszego wzrostu ciasta.
Krok 4:
Wlej mąkę pszenną do miski z płynem, należy to zrobić w częściach, w razie potrzeby dodając mąkę po każdej promesie łyżką, aby nie zatkać ciasta mąką. Gdy łyżka stanie się trudna do pracy, rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. W przeciwieństwie do ciasta kruchego drożdże lubią ręce, więc musisz je ugniatać tak długo, jak to możliwe.
Krok 5:
Ciasto zwijamy w kulkę i wkładamy z powrotem do miski. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą. Pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, zimą może to być grzejnik, umieść miskę obok baterii, ale nie ciasno, aby ciasto się nie upiekło, a drożdże w cieście nie zginęły z powodu przegrzania.
Krok 6:
Zagniatamy gotowe ciasto, zwijamy w kiełbasę i dzielimy na 12 kawałków, w zależności od pożądanej wielkości placków.
Krok 7:
Rozwałkuj każdy kawałek na małe ciasto, umieść trochę nadzienia na środku. Nadzienie Mam już wcześniej przygotowane. Możesz szybko zrobić nadzienie jabłkowe z obranych i drobno posiekanych świeżych jabłek z cukrem. Lub użyj innego według własnego uznania.
Krok 8:
Rozłóż puste placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce. Smarujemy placki ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy rumiane, pachnące ciasta z piekarnika i podajemy je do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g