ciasta jak puch

Miękkie, Puszyste placki z dżemem jabłkowym! Kto może oprzeć się smakowi świeżo upieczonych wypieków drożdżowych?! Czasami możesz zafundować sobie taką ucztę. Oczywiście przygotowanie go zajmie trochę czasu, ale niedzielne popołudnie można poświęcić na taką sprawę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 74 % 46 g
287 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ciasto przygotujemy w szybki sposób bez pary, więc przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Natychmiast musisz zdecydować o nadzieniu. W zależności od tego, czy nadzienie jest słodkie, czy nie, musisz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru. Jako nadzienie użyłam musu jabłkowego, więc ilość cukru w cieście jest wskazana na słodkie wypieki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast podgrzej kefir, procent tłuszczu nie odgrywa szczególnej roli, użyłem 2, 5 %. Jeśli nie jest bardzo świeży, nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie, na kwaśnym kefirze ciasto okaże się bardziej bujne i przewiewne. W głębokiej misce wlej suche drożdże, cukier, sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej suche składniki ciepłym kefirem i natychmiast wlej olej roślinny, wymieszaj mieszaninę i pozostaw na stole, przesiewając mąkę pszenną. Ten krok jest ważny, zaleca się Dwukrotne przesianie mąki, aby lepiej nasycić ją tlenem, co przyczynia się do lepszego wzrostu ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę pszenną do miski z płynem, należy to zrobić w częściach, w razie potrzeby dodając mąkę po każdej promesie łyżką, aby nie zatkać ciasta mąką. Gdy łyżka stanie się trudna do pracy, rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. W przeciwieństwie do ciasta kruchego drożdże lubią ręce, więc musisz je ugniatać tak długo, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zwijamy w kulkę i wkładamy z powrotem do miski. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą. Pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, zimą może to być grzejnik, umieść miskę obok baterii, ale nie ciasno, aby ciasto się nie upiekło, a drożdże w cieście nie zginęły z powodu przegrzania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniatamy gotowe ciasto, zwijamy w kiełbasę i dzielimy na 12 kawałków, w zależności od pożądanej wielkości placków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdy kawałek na małe ciasto, umieść trochę nadzienia na środku. Nadzienie Mam już wcześniej przygotowane. Możesz szybko zrobić nadzienie jabłkowe z obranych i drobno posiekanych świeżych jabłek z cukrem. Lub użyj innego według własnego uznania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż puste placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce. Smarujemy placki ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy rumiane, pachnące ciasta z piekarnika i podajemy je do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy