domowe bułeczki drożdżowe z cukrem

pyszne! Bardzo szybkie ciasto, przewiewne i umiarkowanie słodkie. Ciasto bez ciasta. Nadaje się do prawie każdego wypieku zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i słonym.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 69 % 45 g
312 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

moja rodzina ma tylko słodycze, więc muszę piec bardzo często. W końcu znalazłem prawie idealny przepis na ciasto maślane.

ten przepis jest bardzo prosty. Ciasto wykonuje się tak szybko, jak to możliwe dzięki suchym, szybko działającym drożdżom w swoim składzie. Jeśli nie masz suchych drożdży, można je łatwo zastąpić zwykłymi żywymi drożdżami. Będziesz potrzebował około 40 gramów żywych drożdży.

a więc zacznijmy gotować:

ciasto

1. Podgrzej trochę mleka lub wcześniej wyjmij je z lodówki, aby uzyskać temperaturę pokojową.

2. Rozpuść masło (margarynę). Używam do tego kuchenki mikrofalowej z najmniejszą mocą.

3. Wymieszaj suche drożdże z mąką. Jeśli używasz żywych drożdży, należy je rozpuścić w ciepłym mleku.

4. Bierzemy dwa jaja kurze i zaczynamy je ubijać cukrem.

5. Stopniowo dodajemy stopione masło lub margarynę, ciepłe mleko . W kilku etapach Wprowadzamy suchą mieszankę mąki i drożdży. Zagnieść ciasto. Mąka występuje w różnych gatunkach i różnych producentach, a także w różnych gęstościach, więc może być potrzebna nieco więcej mąki niż wskazano w przepisie. Ciasto nie powinno być strome, ale nie powinno też przyklejać się do rąk.

6. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

farsz

do nadzienia potrzebujemy roztopionego masła i cukru.

FORMOWANIE BUŁEK

Klasyczne bułeczki są jak serca z cukrowymi plamami w środku. Z wyglądu wydaje się to takie trudne, ale w rzeczywistości bułki są bardzo łatwe do zrobienia.

z ciasta kalibrujemy te same kawałki o wadze 70-80 gramów. Bierzemy jeden taki kawałek ciasta i cienko rozwałkowujemy kamieniem w kształcie koła. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj nasz krąg roztopionym masłem i gęsto posyp cukrem (około 1 łyżki stołowej). Obróć okrąg w rolkę i połącz końce rolki. Teraz wykonujemy nacięcie na środku ostrym nożem i obracamy rolkę z cukrem na zewnątrz. Okazuje się, że bułka cukrowa-serce.

smarujemy bułki resztkami roztopionego masła lub jajkiem (Opcjonalnie) i wkładamy do piekarnika do pieczenia przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy