skład / składniki
metoda gotowania
moja rodzina ma tylko słodycze, więc muszę piec bardzo często. W końcu znalazłem prawie idealny przepis na ciasto maślane.
ten przepis jest bardzo prosty. Ciasto wykonuje się tak szybko, jak to możliwe dzięki suchym, szybko działającym drożdżom w swoim składzie. Jeśli nie masz suchych drożdży, można je łatwo zastąpić zwykłymi żywymi drożdżami. Będziesz potrzebował około 40 gramów żywych drożdży.
a więc zacznijmy gotować:
ciasto
1. Podgrzej trochę mleka lub wcześniej wyjmij je z lodówki, aby uzyskać temperaturę pokojową.
2. Rozpuść masło (margarynę). Używam do tego kuchenki mikrofalowej z najmniejszą mocą.
3. Wymieszaj suche drożdże z mąką. Jeśli używasz żywych drożdży, należy je rozpuścić w ciepłym mleku.
4. Bierzemy dwa jaja kurze i zaczynamy je ubijać cukrem.
5. Stopniowo dodajemy stopione masło lub margarynę, ciepłe mleko . W kilku etapach Wprowadzamy suchą mieszankę mąki i drożdży. Zagnieść ciasto. Mąka występuje w różnych gatunkach i różnych producentach, a także w różnych gęstościach, więc może być potrzebna nieco więcej mąki niż wskazano w przepisie. Ciasto nie powinno być strome, ale nie powinno też przyklejać się do rąk.
6. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
farsz
do nadzienia potrzebujemy roztopionego masła i cukru.
FORMOWANIE BUŁEK
Klasyczne bułeczki są jak serca z cukrowymi plamami w środku. Z wyglądu wydaje się to takie trudne, ale w rzeczywistości bułki są bardzo łatwe do zrobienia.
z ciasta kalibrujemy te same kawałki o wadze 70-80 gramów. Bierzemy jeden taki kawałek ciasta i cienko rozwałkowujemy kamieniem w kształcie koła. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj nasz krąg roztopionym masłem i gęsto posyp cukrem (około 1 łyżki stołowej). Obróć okrąg w rolkę i połącz końce rolki. Teraz wykonujemy nacięcie na środku ostrym nożem i obracamy rolkę z cukrem na zewnątrz. Okazuje się, że bułka cukrowa-serce.
smarujemy bułki resztkami roztopionego masła lub jajkiem (Opcjonalnie) i wkładamy do piekarnika do pieczenia przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g