Bagietka z szynką i serem

Szybka, smaczna i satysfakcjonująca przekąska z szynką i serem! Bagietkę z szynką i serem można zrobić w domu, jeśli jest czas na przygotowanie ciasta drożdżowego lub pozostało niesłodzone ciasto drożdżowe z pieczenia lub można użyć gotowego produktu sklepowego, co znacznie przyspieszy proces przygotowania tej prostej i smacznej przekąski. Bagietka z szynką i serem doskonale uzupełnia kosz na piknik, można ją zabrać ze sobą na rodzinny spacer do parku lub dać dzieciom do szkoły na przekąskę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 43 % 21 g
272 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jeśli jesteś gotowy, aby przygotować ciasto drożdżowe specjalnie na bagietkę, przygotuj składniki ciasta. Ciasto na bagietkę przygotujemy w szybki sposób, więc okaże się znacznie szybsze niż zwykłe ciasto drożdżowe. W szklance ciepłej wody (podgrzewamy wodę w kuchence mikrofalowej dosłownie przez kilka sekund, powinna być ciepła, nie gorąca) rozpuszczamy cukier, dodajemy suche drożdże i dodajemy łyżkę mąki, ponownie mieszamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść pojemnik w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie przygotuj mąkę, przesiej ją. Wbij jajko kurze do dużej miski, dodaj sól i lekko ubij widelcem, aby jajko się rozdzieliło, sól się rozpuściła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto. Mieszać. I zaczynamy dodawać mąkę. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej, w zależności od jakości i gęstości mąki. Ciasto ugniatamy najpierw łyżką w misce, następnie układamy na desce posypanej mąką i zagniatamy ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien być ciasny i elastyczny. Rozciągnij folię spożywczą na misce. Umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto drożdżowe jest gotowe. tworzymy z niego grubą kiełbasę, kroimy ją na identyczne kawałki, z których tworzymy puste miejsca naszych bagietek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy je na wysmarowanej tłuszczem formie i umieszczamy na 15 minut w ciepłym miejscu na rasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opcjonalnie możesz zrobić kruszonkę do posypania bagietek. Zmiel łyżkę mąki z 20 g masła na okruchy. Posyp bagietki kruszonką i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie możesz zrobić nadzienie. Pokrój szynkę w plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bierzemy dowolny twardy ser do smaku i dostępności. Ser kroimy również cienkimi talerzami, w razie potrzeby można go zetrzeć, ale istota się z tego nie zmieni, ser stopi się w bagietce w ten sam sposób.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij rumiane z chrupiącą skórką bagietki. Pozwól im trochę ostygnąć, pokrój je wzdłuż.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż kawałki szynki Na spodzie bagietki, na wierzchu ser i zioła według uznania. Zamykamy pokrywkę na górze i ponownie wysyłamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij gotowe bagietki z szynką i serem. Pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy