skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na biszkopt ubij masło, dodaj cukier, wanilię i po jednym jajku, nie przestając ubijać. Partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, naprzemiennie z mlekiem i śmietaną. Za każdym razem dobrze wszystko wymieszaj. Upiec duże ciasto o średnicy 28 cm i grubości około 6 cm (180g.-1 godz.) i małe ciasto o średnicy 20 cm i wysokości 2,5-3 cm(180 gr.-30 min.) test wystarczy na daną objętość. Odetnij wierzchołki, podziel duże ciasto na dwa.
Krok 2:
W przypadku ganache włóż czekoladę do miski (jeśli jest to płytka, rozbij) i podgrzej śmietanę do niskiego wrzenia. Napełnij czekoladę śmietaną i odstaw na 1-2 minuty. Mieszaj, aż będzie gładka, włóż do łaźni parowej i gotuj, ciągle mieszając, do 47 stopni. Schłodzić ganache i wlać do szczelnego naczynia. Moczyć przez noc przed użyciem.
Krok 3:
Ciasta dobrze jest również wytrzymać dzień przed złożeniem ciasta. Biszkopt stanie się silniejszy i łatwiej będzie złożyć ciasto. Wytnij karton foliowy na kształt ciasta (30 cm na długim boku, 23 na krótkim boku). Połóż go na dwóch dużych ciastach i odetnij nadmiar.
Krok 4:
Połóż małe ciasto na ciastach i przytnij je do rozmiaru.
Krok 5:
W szerokiej części dużych ciast zrób dziurę na niespodziankę. Jego średnica powinna być co najmniej 3 cm mniejsza niż małe ciasto.
Krok 6:
Posmaruj dolne ciasto ganache.
Krok 7:
Połóż górną warstwę, posmaruj ją również tą samą warstwą.
Krok 8:
Wypełnij dziurę niespodzianki cukierkami. Mogą to być zarówno kindery, jak i marmolada - wszystko, co adresat ciasta lubi najbardziej. Przykryj tajną komorę małym ciastem, dobrze dociśnij wszystkie ciasta do siebie.
Krok 9:
Za pomocą dużego noża zacznij wyrównywać ciasto i zbliżać je do formy jajecznej.
Krok 10:
Kontynuuj małym ostrym nożem, jakby wygładzając rogi i nierówności.
Krok 11:
Przykryj ciasto ganache.
Krok 12:
Wyrównaj powierzchnię silikonową szpatułką. Umieść ciasto w zamrażarce na 15 minut, aby powierzchnia się zestaliła.
Krok 13:
Do pokrycia potrzebujesz 400 g czerwonego mastyksu, 500 g białego i 100 g - stopniowo różne kolory.
Krok 14:
Rozwałkuj cienko czerwony mastyk. Wyrównaj jedną krawędź. Przykryj spód ciasta syropem cukrowym, aby mastyk dobrze przylegał do ciasta.
Krok 15:
Przykryj spód ciasta jajecznego, wygładź, Przytnij krawędź i wypoleruj mastyks żelazkiem. Wygładź trochę, czyniąc go cieńszym, krawędź, która jest na górze.
Krok 16:
Rozwałkuj biały mastyk.
Krok 17:
Przykryj wierzch i środek ciasta białym mastyksem, wchodząc na czerwoną warstwę i pamiętając, aby przykryć wierzch ciasta syropem.
Krok 18:
Przytnij falę od dołu, wygładź.
Krok 19:
Zrób posypki z białego mastyksu. Połącz krople i fale syropem.
Krok 20:
Wytnij szablony z półfabrykatów papieru, a następnie wytnij litery i prostokątną plakietkę z imieniem z wielokolorowego mastyksu.
Krok 21:
Umieść litery na syropie. Jeśli litery są wielowarstwowe,rozwałkuj mastyk cieńszy.
Krok 22:
Posmaruj każdą warstwę syropem. Aby wygodnie pracować z małymi częściami, posyp je proszkiem lub skrobią (można je później łatwo usunąć za pomocą suchego pędzla do pudru).
Krok 23:
Na metce wpisz imię (lub zrób większą metkę i życz sobie czegoś dobrego). Ciasta mastyksowe są przechowywane w lodówkach z suchym zamrażaniem. W lodówkach starego typu mastyk jest pokryty kondensatem.
miłego!
P. S. zamiast mastyksu możesz użyć kremu maślanego i kornety. Okazuje się również bardzo smaczne i piękne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Belgijska czekolada - 539 kcal/100g