ciasto Kinder Niespodzianka z mastyksu

Teraz każda mama może zrobić takie ciasto! Zachwyć dzieci! Co ty na to? Kolejny pomysł na ciasto świąteczne (lub treningowe) dla dzieci. Chociaż niektórzy bardzo lubią kindery-jajka, ale ogólnie wszyscy są dziećmi w sercu. Dlatego takie ciasto można przygotować nie tylko dla dzieci, ale dla męża lub dorosłych krewnych, z ciekawymi napisami w stylu tego popularnego słodyczy.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 71 % 53 g
366 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na biszkopt ubij masło, dodaj cukier, wanilię i po jednym jajku, nie przestając ubijać. Partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, naprzemiennie z mlekiem i śmietaną. Za każdym razem dobrze wszystko wymieszaj. Upiec duże ciasto o średnicy 28 cm i grubości około 6 cm (180g.-1 godz.) i małe ciasto o średnicy 20 cm i wysokości 2,5-3 cm(180 gr.-30 min.) test wystarczy na daną objętość. Odetnij wierzchołki, podziel duże ciasto na dwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku ganache włóż czekoladę do miski (jeśli jest to płytka, rozbij) i podgrzej śmietanę do niskiego wrzenia. Napełnij czekoladę śmietaną i odstaw na 1-2 minuty. Mieszaj, aż będzie gładka, włóż do łaźni parowej i gotuj, ciągle mieszając, do 47 stopni. Schłodzić ganache i wlać do szczelnego naczynia. Moczyć przez noc przed użyciem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasta dobrze jest również wytrzymać dzień przed złożeniem ciasta. Biszkopt stanie się silniejszy i łatwiej będzie złożyć ciasto. Wytnij karton foliowy na kształt ciasta (30 cm na długim boku, 23 na krótkim boku). Połóż go na dwóch dużych ciastach i odetnij nadmiar.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż małe ciasto na ciastach i przytnij je do rozmiaru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W szerokiej części dużych ciast zrób dziurę na niespodziankę. Jego średnica powinna być co najmniej 3 cm mniejsza niż małe ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj dolne ciasto ganache.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż górną warstwę, posmaruj ją również tą samą warstwą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij dziurę niespodzianki cukierkami. Mogą to być zarówno kindery, jak i marmolada - wszystko, co adresat ciasta lubi najbardziej. Przykryj tajną komorę małym ciastem, dobrze dociśnij wszystkie ciasta do siebie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą dużego noża zacznij wyrównywać ciasto i zbliżać je do formy jajecznej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kontynuuj małym ostrym nożem, jakby wygładzając rogi i nierówności.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto ganache.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyrównaj powierzchnię silikonową szpatułką. Umieść ciasto w zamrażarce na 15 minut, aby powierzchnia się zestaliła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do pokrycia potrzebujesz 400 g czerwonego mastyksu, 500 g białego i 100 g - stopniowo różne kolory.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj cienko czerwony mastyk. Wyrównaj jedną krawędź. Przykryj spód ciasta syropem cukrowym, aby mastyk dobrze przylegał do ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj spód ciasta jajecznego, wygładź, Przytnij krawędź i wypoleruj mastyks żelazkiem. Wygładź trochę, czyniąc go cieńszym, krawędź, która jest na górze.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj biały mastyk.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj wierzch i środek ciasta białym mastyksem, wchodząc na czerwoną warstwę i pamiętając, aby przykryć wierzch ciasta syropem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przytnij falę od dołu, wygładź.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zrób posypki z białego mastyksu. Połącz krople i fale syropem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wytnij szablony z półfabrykatów papieru, a następnie wytnij litery i prostokątną plakietkę z imieniem z wielokolorowego mastyksu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Umieść litery na syropie. Jeśli litery są wielowarstwowe,rozwałkuj mastyk cieńszy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posmaruj każdą warstwę syropem. Aby wygodnie pracować z małymi częściami, posyp je proszkiem lub skrobią (można je później łatwo usunąć za pomocą suchego pędzla do pudru).

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Na metce wpisz imię (lub zrób większą metkę i życz sobie czegoś dobrego). Ciasta mastyksowe są przechowywane w lodówkach z suchym zamrażaniem. W lodówkach starego typu mastyk jest pokryty kondensatem.

miłego!
P. S. zamiast mastyksu możesz użyć kremu maślanego i kornety. Okazuje się również bardzo smaczne i piękne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Belgijska czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy