skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na chaczapuri, potrzebujemy: mąki, ciepłego mleka (37-40 stopni, nie więcej, w przeciwnym razie drożdże zostaną ugotowane i nie będzie reakcji), suchych drożdży, soli, cukru, oleju roślinnego.
Krok 2:
Dodaj cukier, sól i suche drożdże do ciepłego mleka.
Krok 3:
Mieszaj i odstaw na 15 minut, aż pojawi się pienista Czapka. Na moim zdjęciu wyraźnie widać bujną, przewiewną pianę nad mlekiem. Oznacza to, że drożdże są świeże i aktywne. Jeśli po 10-15 minutach Czapka nigdy się nie pojawiła, nie ma sensu dalej przygotowywać ciasta - drożdże umarły, a ciasto z nimi nie zadziała. Dlatego musisz zastąpić inne drożdże, świeższe.
Krok 4:
Mąkę przesiać zjeżdżalnią, w środku zrobić wgłębienie.
Krok 5:
Wlej ciasto i olej roślinny do zagłębienia.
Krok 6:
Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 7:
Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1-1,5 godziny.
Krok 8:
Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: sera suluguni, sera Adyghe, średniej wielkości jajek, masła i soli.
Krok 9:
Suluguni zetrzyj na średniej tarce.
Krok 10:
Zetrzyj również ser Adyghe na średniej tarce.
Krok 11:
W misce połącz ser suluguni i Adyghe. Ubij 2 jajka i trochę soli.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.
Krok 13:
Ugniataj ciasto rękami. Zachowa elastyczność.
Krok 14:
Podziel na 5 identycznych części.
Krok 15:
Rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy 18-20 cm na filmie pokazuję, jak można łatwo uformować równe koła tego samego rozmiaru za pomocą pierścienia do gotowania bez dna do ciast musowych - spójrz.
Krok 16:
Rozwałkuj ciasto od krawędzi do środka.
Krok 17:
Rozwiń ciasto, ściśnij krawędzie, tworząc łódkę. W ten sam sposób uformuj Pozostałe łodzie.
Krok 18:
Przenieś półfabrykaty chaczapuri na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Włóż nadzienie do każdej łodzi, posmaruj brzegi ciasta żółtkiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Krok 19:
Następnie wyjmij chaczapuri z piekarnika i wbij 1 jajko do łodzi, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Wróć chaczapuri do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Idealnie białko powinno się lekko upiec, ale zachować delikatną konsystencję, a żółtko pozostać płynne.
Krok 20:
Wyjmij chaczapuri z piekarnika, do każdej łodzi włóż kawałek masła.
Krok 21:
Podawaj wypieki prosto z piekarnika i ciesz się niezwykłym smakiem. Smacznego!
Nie ma jednego przepisu na chaczapuri; są chaczapuri mingrelian, Imeretian i tak dalej. Istnieje wiele rodzajów: chaczapuri Gurii (przypominają cheburek); chaczapuri Imeretian; okrągłe; mingrelian; również okrągłe, ale zwieńczone serem (suluguni); ajar khachapuri piecze się w kształcie łodzi i polewa jajkiem; chaczapuri raczyńskie ; okrągłe, z nadzieniem fasolowym gotowanym z boczkiem Raczyńskim. okrągłe; mingrelian; również okrągłe, ale zwieńczone serem (suluguni) na wierzchu; chaczapuri ajar pieczone w kształcie łodzi i wypełnione jajkiem; chaczapuri Rachin; okrągłe, z nadzieniem fasolowym gotowanym z bekonem Rachin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g