Khachapuri po ajarsku jest prawdziwy

duża łódź może zastąpić pełny obiad lub śniadanie. Jeśli znajdziesz ser imeretyński, lepiej użyć go do nadzienia. Nie znalazłem takiego u siebie, więc zastąpiłem sery kaukaskie-Adyghe i suluguni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 40 % 17 g
242 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na chaczapuri, potrzebujemy: mąki, ciepłego mleka (37-40 stopni, nie więcej, w przeciwnym razie drożdże zostaną ugotowane i nie będzie reakcji), suchych drożdży, soli, cukru, oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, sól i suche drożdże do ciepłego mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj i odstaw na 15 minut, aż pojawi się pienista Czapka. Na moim zdjęciu wyraźnie widać bujną, przewiewną pianę nad mlekiem. Oznacza to, że drożdże są świeże i aktywne. Jeśli po 10-15 minutach Czapka nigdy się nie pojawiła, nie ma sensu dalej przygotowywać ciasta - drożdże umarły, a ciasto z nimi nie zadziała. Dlatego musisz zastąpić inne drożdże, świeższe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę przesiać zjeżdżalnią, w środku zrobić wgłębienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto i olej roślinny do zagłębienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gładkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1-1,5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: sera suluguni, sera Adyghe, średniej wielkości jajek, masła i soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Suluguni zetrzyj na średniej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj również ser Adyghe na średniej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce połącz ser suluguni i Adyghe. Ubij 2 jajka i trochę soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugniataj ciasto rękami. Zachowa elastyczność.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel na 5 identycznych części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy 18-20 cm na filmie pokazuję, jak można łatwo uformować równe koła tego samego rozmiaru za pomocą pierścienia do gotowania bez dna do ciast musowych - spójrz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj ciasto od krawędzi do środka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwiń ciasto, ściśnij krawędzie, tworząc łódkę. W ten sam sposób uformuj Pozostałe łodzie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś półfabrykaty chaczapuri na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Włóż nadzienie do każdej łodzi, posmaruj brzegi ciasta żółtkiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie wyjmij chaczapuri z piekarnika i wbij 1 jajko do łodzi, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Wróć chaczapuri do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Idealnie białko powinno się lekko upiec, ale zachować delikatną konsystencję, a żółtko pozostać płynne.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij chaczapuri z piekarnika, do każdej łodzi włóż kawałek masła.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podawaj wypieki prosto z piekarnika i ciesz się niezwykłym smakiem. Smacznego!

Nie ma jednego przepisu na chaczapuri; są chaczapuri mingrelian, Imeretian i tak dalej. Istnieje wiele rodzajów: chaczapuri Gurii (przypominają cheburek); chaczapuri Imeretian; okrągłe; mingrelian; również okrągłe, ale zwieńczone serem (suluguni); ajar khachapuri piecze się w kształcie łodzi i polewa jajkiem; chaczapuri raczyńskie ; okrągłe, z nadzieniem fasolowym gotowanym z boczkiem Raczyńskim. okrągłe; mingrelian; również okrągłe, ale zwieńczone serem (suluguni) na wierzchu; chaczapuri ajar pieczone w kształcie łodzi i wypełnione jajkiem; chaczapuri Rachin; okrągłe, z nadzieniem fasolowym gotowanym z bekonem Rachin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy