Japońskie bułeczki Hokkaido

najsmaczniejsze, bujne, miękkie, przewiewne! Bułki Hokkaido to najsłynniejsze danie kuchni japońskiej. Są przygotowywane na cieście budyniowym Tangzhong, które całkowicie zmienia strukturę bułek. Wychodzą jak puch i smakują jak Wielkanocne wypieki.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 74 % 43 g
269 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Japońskie bułeczki Hokkaido? Najpierw przygotuj ciasto parzone. Aby to zrobić, wymieszaj zimne mleko i mąkę na patelni. Umieść patelnię na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje. Stanie się to dość szybko. Natychmiast zdejmij naczynia z ognia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto wygląda jak gęsta galaretka lub budyń. Przykryj go natychmiast folią w kontakcie i wyjmij na godzinę na zimno. Ten krok jest koniecznością. Ciasto parzone można zrobić dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. To sprawia, że jest jeszcze lepiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto ostygnie, zrób ciasto. Jak zrobić ciasto? Ciepłe mleko (temperatura 37-38 stopni) wymieszać z cukrem i drożdżami, wymieszać. Pozostaw mieszaninę na 15 minut, aż Piankowa Czapka drożdżowa wzrośnie na wierzchu — oznacza to, że drożdże są aktywne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj przesianą mąkę z solą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dodaj jajko,ciasto i strome schłodzone ciasto. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie lepiej zagnieść ciasto w mikserze. Jeśli masz, zrób to z małą prędkością przez 5 minut. Ugniataj rękami przez 10 minut. Po 5 minutach ugniatania dodaj stopione masło i zagniataj ciasto przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To takie elastyczne ciasto. Miękkie, jednorodne. Umieść go w misce do proofingu na 1,5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robię to w powolnej kuchence, w trybie Multi-Cook w 35 stopniach, 1,5 godziny. Smaruję filiżankę olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po odpowiednim czasie ciasto wzrośnie. Wyjmij go i natychmiast rozgnieć rękami na stole.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób ciasto z ciasta i podziel je na 8 części. Zwiń każdą część w Kolobok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia połącz brązowy cukier i cynamon.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź Kolobok i zwiń go w warstwę. Posmaruj go roztopionym masłem. I posyp cukrem cynamonowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż krawędzie tortilli po obu stronach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zwiń półfabrykat w bułkę. Krawędzie można ścisnąć. Rozłóż powstałe bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To są bułeczki. Pozostaw je na godzinę, przykryte folią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie posmaruj je ubitym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotowe bułki z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy