skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Wszystkie produkty potrzebne do tego ciasta, przechowywane w lodówce, należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Najpierw przygotuj suche składniki. Wlej przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą do głębokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, aby uzyskać wspaniały aromat waniliny. Wymieszaj suchą mieszaninę.
Krok 2:
Jajka kurze wbijamy do innej miski, dodajemy cukier, jego ilość do smaku można zmniejszyć lub zwiększyć.
Krok 3:
Ubij jaja kurze z cukrem trzepaczką lub mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści, utworzy pianę na powierzchni i lekko zgęstnieje mieszaninę. Wlej mieszaninę jajek do miski z suchymi składnikami. Mieszać.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i kefir. Jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw miskę ciasta na stole w temperaturze pokojowej na 10 minut. Podczas gdy ciasto stoi, w razie potrzeby możesz przygotować nadzienie do ciasta: suszone owoce, kandyzowane owoce, kawałki owoców, orzechy lub jagody, spłukać, wysuszyć, pokroić. Lub nic nie dodawaj, a następnie posmaruj gotowy kremem lub polewą, udekoruj cukrem pudrem, jagodami.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem lub posmaruj masłem. Ciasto ponownie wymieszaj w misce i wlej do formy. Ciasto wkładamy do piekarnika na 40 minut. Czas pieczenia zależy od pracy piekarnika, wielkości formy i objętości ciasta.
Krok 6:
Ciasto powinno się zarumienić i uzyskać złotą skórkę na wierzchu. Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z formy, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem, posypując cukrem pudrem na wierzchu lub polewając słodkim syropem jagodowym. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g