ciasto z mąki kukurydzianej na kefirze

proste, szybkie w przygotowaniu słodkie ciasto na herbatę! Na herbatę zawsze chcesz czegoś smacznego i słodkiego, zwłaszcza jeśli w rodzinie są dzieci, takie pytanie pojawia się często. Możesz łatwo urozmaicić menu pieczenia, nie poświęcając na to więcej niż zwykle czasu i pieniędzy. Otrzymasz nowe, smaczne, delikatne i przewiewne słodkie ciasto na herbatę, które można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład suszonymi owocami, jagodami lub po prostu podać, polewając słodkim syropem lub dżemem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 68 % 43 g
318 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Wszystkie produkty potrzebne do tego ciasta, przechowywane w lodówce, należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Najpierw przygotuj suche składniki. Wlej przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą do głębokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, aby uzyskać wspaniały aromat waniliny. Wymieszaj suchą mieszaninę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka kurze wbijamy do innej miski, dodajemy cukier, jego ilość do smaku można zmniejszyć lub zwiększyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jaja kurze z cukrem trzepaczką lub mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści, utworzy pianę na powierzchni i lekko zgęstnieje mieszaninę. Wlej mieszaninę jajek do miski z suchymi składnikami. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i kefir. Jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw miskę ciasta na stole w temperaturze pokojowej na 10 minut. Podczas gdy ciasto stoi, w razie potrzeby możesz przygotować nadzienie do ciasta: suszone owoce, kandyzowane owoce, kawałki owoców, orzechy lub jagody, spłukać, wysuszyć, pokroić. Lub nic nie dodawaj, a następnie posmaruj gotowy kremem lub polewą, udekoruj cukrem pudrem, jagodami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem lub posmaruj masłem. Ciasto ponownie wymieszaj w misce i wlej do formy. Ciasto wkładamy do piekarnika na 40 minut. Czas pieczenia zależy od pracy piekarnika, wielkości formy i objętości ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno się zarumienić i uzyskać złotą skórkę na wierzchu. Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z formy, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem, posypując cukrem pudrem na wierzchu lub polewając słodkim syropem jagodowym. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy