ciasto Lego Ninjago z mastyksu

Prosta i smaczna dekoracja ciasta dla dzieci! Spróbuj! Chcesz, aby twój maluch wpadł w nieopisaną Rozkosz? Przygotuj to wspaniałe ciasto w postaci figurki Lego Ninja. Technologia gotowania jest bardzo ekscytująca. Możesz ozdobić małego człowieka razem z dzieckiem, będzie zainteresowany. Ciasto jest jasne i pyszne!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 81 % 58 g
352 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania ciasta potrzebny będzie mastyks, krem i kolorowe barwniki spożywcze w kolorze niebieskim, żółtym i czarnym. Użyłem płynnego barwnika, ale możesz też wziąć suchy. Upiecz ciasto biszkoptowe z wyprzedzeniem w prostokątnym kształcie. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie przygotuj krem, ubijając mikserem ciężką śmietanę, zmiękczone masło i gotowane mleko skondensowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij górną część ciasta biszkoptowego. Aby to zrobić, lepiej jest użyć długiego noża, który będzie swobodnie sięgał od krawędzi do krawędzi ciasta, aby uzyskać równe cięcie. Wykałaczką zarysuj kontury ludzkiej figurki Lego Ninjago i wytnij ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze posmaruj warstwą kremu i wygładź. Do impregnacji ciasto z kremem można umieścić w lodówce na kilka godzin lub lepiej na noc. Aby deser wyglądał schludnie, przed nałożeniem mastyksu należy ponownie sprawdzić równość, ponieważ mastyk nie może ukryć szorstkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż żółty mastyk na posypanej cukrem pudrem powierzchni roboczej (dobrze jest użyć maty silikonowej). Ugniataj, aż mastyk przestanie przyklejać się do rąk. Dzięki ciepłu dłoni stanie się elastyczna i posłuszna. Rozwałkuj go na cienki naleśnik (grubość 3-4 mm). Nawiń na wałek do ciasta i przenieś Na twarz Ninja, wygładź. Przytnij nadmiar krawędzi. Jeśli na powierzchni pojawią się bąbelki, podnieś krawędź formacji i ponownie ostrożnie ją ułóż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwiń czarny mastyk w ten sam sposób i zakryj tułów i nogi. Wszystko dobrze spłaszcz i odetnij nadmiar krawędzi. Po wyrównaniu góry i przejściu na boki nie wracaj do ponownego wygładzania góry, ponieważ mastyk się rozciągnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj dłonie małego człowieka czarnym mastyksem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopasuj rękawy niebieskim mastyksem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj i wytnij maskę z niebieskiego mastyksu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Załóż maskę na twarz, pięknie fałduj materiał.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą niebieskiego mastyksu nałóż wzór na ubranie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj szczegóły czarnego mastyksu-wzory, guziki, Oczy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I dodaj również szczegóły z białego mastyksu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z białego mastyksu Wytnij i sproszkuj wierzch mastyksu srebrnym barwnikiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ustaw górną część mastyksu na miejscu, odetnij nadmiar. Teraz Ninja jest gotowy do walki-możesz bezpiecznie podać smakołyk do stołu!

opcje przygotowania biszkoptu można zobaczyć w tym miejscu i tutaj

aby ciasto pięknie błyszczało, posmaruj jego powierzchnię wódką i pozostaw na 20 minut. W tym czasie alkohol zniknie, a produkt nabierze spektakularnego połysku.

jak samodzielnie przygotować mastyk z pianki? Będziesz potrzebował 100 g pianki, 250 g cukru pudru i szczypty kwasu cytrynowego. Przenieś pianki do pojemnika, dodaj kwas cytrynowy rozcieńczony w łyżce wody. Rozpuść w kuchence mikrofalowej. Następnie dodaj cukier puder kawałek po kawałku, wyrabiając gładkie i plastyczne ciasto. Zbierz go w kulkę, posyp cukrem pudrem, wyrabiając gładkie i plastyczne ciasto. Zbierz go w kulkę, posyp cukrem pudrem, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po pół godzinie możesz rozpocząć toczenie. Ważne jest, aby używać wysokiej jakości cukru pudru bez ziaren, w przeciwnym razie warstwa pęknie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal / 100g

Podobne przepisy