ciasta z kwaśną śmietaną
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W dużej misce połącz śmietanę i sodę.
Krok 2:
W innym pojemniku zetrzyj miękkie masło i cukier.
Krok 3:
Włóż masło z cukrem do śmietany.
Krok 4:
Dodaj 500 g mąki. Wymieszać. Stopniowo dodawaj więcej mąki, ciasto powinno być miękkie, luźne, lekko przyklejone do rąk.
Krok 5:
Podziel ciasto na 2 części. Rozłóż każdą część na dnie formy (średnica 20 cm) pokrytej pergaminem.
Krok 6:
Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Wyjmij z foremek i ostudź. Przed dalszym użyciem pozwól ciastom odpocząć przez kilka godzin i pokrój je na kolejne 2 części. W rezultacie otrzymasz 4 pełne miękkie ciasta.
prosty przepis na kwaśną śmietanę na domowe ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g