skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do robienia babeczek. Banany są lepiej Dojrzałe, z ciemną skórą i plamami. Są bardziej aromatyczne i miękkie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby dobrze zmiękło. Pamiętaj, aby dodać szczyptę soli - podkreśli i ujawni smak pieczenia. Wanilina wystarczy mała szczypta-to bardzo silny aromat.
Krok 2:
W misce umieść miękkie masło i cukier. Ubij masło z cukrem mikserem elektrycznym na puszystą, jasną masę.
Krok 3:
Dodaj po jednym na raz jajka. Aby to zrobić, wygodniej będzie rozbić je na osobne naczynia.
Krok 4:
Po każdym jajku mieszaj masę do uzyskania gładkości za pomocą silikonowej szpatułki. Powinieneś uzyskać gładką, raczej płynną masę.
Krok 5:
Uwolnij banany ze skórki i zetrzyj. Radzę to zrobić tuż przed dodaniem do ciasta, ponieważ banany zaczynają ciemnieć. Możesz je rozgnieść widelcem, ale na tarce uzyskasz bardziej jednorodną masę. Nie polecam mielenia bananów za pomocą blendera zanurzeniowego - staną się nieatrakcyjną szarą masą, co sprawi, że wypieki będą mniej atrakcyjne. Ponadto duże kawałki bananów wyglądają piękniej w przekroju.
Krok 6:
Dodaj starte banany do ciasta. Wymieszać.
Krok 7:
Przesiej mąkę do mieszanki masła. Przesiej tam proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli i wanilinę.
Krok 8:
Wymieszaj ciasto szpatułką, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Weź formę do pieczenia babeczek. Mam silikonową formę, nie trzeba jej smarować. Wziąłem też papierowe wkładki do babeczek - wygodniej będzie dostać wypieki. Za pomocą łyżki rozłóż ciasto na foremkach, wypełniając je na około 2/3 wysokości. Babeczki zwiększą rozmiar podczas pieczenia.
Krok 10:
Z tej liczby produktów dostałem 12 babeczek o wymiarach 7 * 4 cm.
Krok 11:
Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół, około 25 minut. Skoncentruj się na Kolorze pieczenia-powinny stać się złote. Schłodzić gotowe babeczki i wyjąć z kokilek.
dobry, szybki, wysokiej jakości przepis na pyszne babeczki bananowe. Bardzo wszystkim się podobało. Możesz dodać trochę mniej mąki, wtedy babeczki będą jeszcze bardziej miękkie.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g