skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z krewetkami i serem w domu? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski o odpowiedniej wielkości. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciasto będzie lepiej rosło. Połącz przesianą mąkę z drożdżami, wymieszaj.
Krok 3:
W ciepłej wodzie rozpuść sól i cukier.
Krok 4:
W mące zrób wgłębienie, wlej oliwę z oliwek.
Krok 5:
Dodaj przygotowaną ciepłą wodę. Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.
Krok 6:
Następnie zagnieść ciasto rękami. Powinien być miękki, gładki, jednolity, nie przylegający do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 7:
Gdy ciasto pasuje, zajmij się nadzieniem. Krewetki można wziąć zwykłe lub tygrysie. Mam Królewskie. Jeśli krewetki są nieobrane, najpierw rozmrozić je w lodówce lub w temperaturze pokojowej i dobrze spłukać. Usuń skorupę, ogon i żyłę jelitową z krewetek.
Krok 8:
Zetrzyj twarde sery na grubej tarce. Pizza okaże się szczególnie smaczna, jeśli weźmiesz sery o wyraźnych, różnych smakach.
Krok 9:
Umyj paprykę, osusz, obierz łodygę i nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski.
Krok 10:
Ciasto trochę pasowało. Lekko go zmiażdż.
Krok 11:
Rozwałkuj ciasto na pergaminie w okrąg o jednolitej grubości. Przenieś pergamin na blachę do pieczenia.
Krok 12:
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Wziąłem domowy sos do pizzy. Możesz użyć dowolnego sosu pomidorowego do smaku lub keczupu.
Krok 13:
Posyp ciasto startym twardym serem.
Krok 14:
Ułóż krewetki na serze.
Krok 15:
Umyj pomidory, osusz. Mam Cherry. Możesz wziąć zwykłe pomidory i pokroić je w plasterki. W takim przypadku wybierz dojrzałe, ale gęste owoce. Dojrzałe pomidory nie zachowują dobrze kształtu podczas krojenia i mogą zepsuć wygląd pizzy. Pokroiłem wiśnie na pół, jeśli chcesz, nie możesz ich przeciąć.
Krok 16:
Następnie ułóż oliwki i mozzarellę. Mam mozzarellę w mini kulkach. Jeśli kulki są duże lub używasz mozzarelli do pizzy, pokrój ser w plastry.
Krok 17:
Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku 190-200C przez 10-15 minut, aż ser się stopi. Nie prześwietlaj pizzy, aby krewetki nie były twarde.
Krok 18:
Pokrój gotową pizzę na porcje i podawaj. Smacznego!
Zrobiłem cienką pizzę o średnicy około 24 cm, jeśli wolisz, aby podstawa pizzy była grubsza, zwiększ ilość składników ciasta o 1,5-2 razy.
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy . Ja użyłam pomidora sos według tego przepisu
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g