domowa pizza z krewetkami i serem

założenie pizzerii w domu jest łatwe i proste! Dla całej rodziny! Domowa pizza z krewetkami i serem ma wyjątkowy smak. W końcu zawiera prawdziwy ser! Ten, kto lubi owoce morza, szczególnie ją pokocha. Na lunch, na kolację, o każdej porze dnia! I nie będzie trudno go ugotować!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 39 % 14 g
186 kcal
IG: 8 / 15 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z krewetkami i serem w domu? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski o odpowiedniej wielkości. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciasto będzie lepiej rosło. Połącz przesianą mąkę z drożdżami, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłej wodzie rozpuść sól i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mące zrób wgłębienie, wlej oliwę z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przygotowaną ciepłą wodę. Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zagnieść ciasto rękami. Powinien być miękki, gładki, jednolity, nie przylegający do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto pasuje, zajmij się nadzieniem. Krewetki można wziąć zwykłe lub tygrysie. Mam Królewskie. Jeśli krewetki są nieobrane, najpierw rozmrozić je w lodówce lub w temperaturze pokojowej i dobrze spłukać. Usuń skorupę, ogon i żyłę jelitową z krewetek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj twarde sery na grubej tarce. Pizza okaże się szczególnie smaczna, jeśli weźmiesz sery o wyraźnych, różnych smakach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj paprykę, osusz, obierz łodygę i nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto trochę pasowało. Lekko go zmiażdż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasto na pergaminie w okrąg o jednolitej grubości. Przenieś pergamin na blachę do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Wziąłem domowy sos do pizzy. Możesz użyć dowolnego sosu pomidorowego do smaku lub keczupu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp ciasto startym twardym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż krewetki na serze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umyj pomidory, osusz. Mam Cherry. Możesz wziąć zwykłe pomidory i pokroić je w plasterki. W takim przypadku wybierz dojrzałe, ale gęste owoce. Dojrzałe pomidory nie zachowują dobrze kształtu podczas krojenia i mogą zepsuć wygląd pizzy. Pokroiłem wiśnie na pół, jeśli chcesz, nie możesz ich przeciąć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie ułóż oliwki i mozzarellę. Mam mozzarellę w mini kulkach. Jeśli kulki są duże lub używasz mozzarelli do pizzy, pokrój ser w plastry.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku 190-200C przez 10-15 minut, aż ser się stopi. Nie prześwietlaj pizzy, aby krewetki nie były twarde.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój gotową pizzę na porcje i podawaj. Smacznego!

Zrobiłem cienką pizzę o średnicy około 24 cm, jeśli wolisz, aby podstawa pizzy była grubsza, zwiększ ilość składników ciasta o 1,5-2 razy.

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy . Ja użyłam pomidora sos według tego przepisu  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy