bułeczki z kwaśną śmietaną a la babeczki

pyszne, piękne i aromatyczne słodkie bułeczki. Bułki są bardzo delikatne, rumiane, umiarkowanie słodkie. Każdy kawałek można wykonać z innym nadzieniem. Okazuje się bardzo smaczny i piękny! Po prostu spróbuj!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 41 g
275 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zwracam uwagę na przepis, w którym powiem Ci, jak upiec bułki z ciasta na kwaśnej śmietanie. Przygotowujemy produkty zgodnie z listą. Oprócz nich nadal możemy potrzebować czekolady, orzechów i cynamonu do nadzienia, cóż, jeśli chcesz!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto na nasze bułki, w tym celu dodaj drożdże i cukier do ciepłego mleka, wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Na tym etapie możesz pozostawić mieszaninę mleka na 15 minut, aby drożdże ożyły, ale nie robię tego, ponieważ nie gotuję tych drożdży po raz pierwszy, więc natychmiast zagniatam ciasto. Jeśli nie masz pewności co do jakości drożdży, lepiej pozostaw je do życia, zanim pojawi się Piankowy kapelusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajko, stopione masło i śmietanę do mieszanki mlecznej, wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmielony kardamon i imbir do mąki i dokładnie przesiaj wszystko (zamiast nich możesz użyć tylko wanilii, możesz również dodać świeży imbir lub skórkę z cytryny/pomarańczy do ciasta).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Okazuje się miękki i elastyczny. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skupiasz się bardziej na cieście. Z ciasta formujemy kulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenosimy go do miski, przykrywamy folią spożywczą, wysyłamy w ciepłe miejsce do wzrostu, przez 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie powinno dobrze wzrosnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatamy ciasto i rozprowadzamy na posypanym mąką stole. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, za pomocą szklanki wycinamy koła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz posypać kółka cynamonem lub położyć na nich trochę startej czekolady i orzechów jako nadzienie - otrzymasz produkty z różnymi nadzieniami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Składamy półfabrykaty najpierw na pół, a następnie na pół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Składamy trzy kawałki w foremkach na babeczki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw nasze bułki na 15 minut, aż zwiększą objętość, posmaruj odpowiednie bułki jajkiem i posyp cukrem, jeśli chcesz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjmij bułki z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!

wyglądają estetycznie, smakują niesamowicie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy