skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zwracam uwagę na przepis, w którym powiem Ci, jak upiec bułki z ciasta na kwaśnej śmietanie. Przygotowujemy produkty zgodnie z listą. Oprócz nich nadal możemy potrzebować czekolady, orzechów i cynamonu do nadzienia, cóż, jeśli chcesz!
Krok 2:
Przygotuj ciasto na nasze bułki, w tym celu dodaj drożdże i cukier do ciepłego mleka, wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Na tym etapie możesz pozostawić mieszaninę mleka na 15 minut, aby drożdże ożyły, ale nie robię tego, ponieważ nie gotuję tych drożdży po raz pierwszy, więc natychmiast zagniatam ciasto. Jeśli nie masz pewności co do jakości drożdży, lepiej pozostaw je do życia, zanim pojawi się Piankowy kapelusz.
Krok 3:
Następnie dodaj jajko, stopione masło i śmietanę do mieszanki mlecznej, wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Dodaj zmielony kardamon i imbir do mąki i dokładnie przesiaj wszystko (zamiast nich możesz użyć tylko wanilii, możesz również dodać świeży imbir lub skórkę z cytryny/pomarańczy do ciasta).
Krok 5:
Zaczynamy wyrabiać ciasto.
Krok 6:
Okazuje się miękki i elastyczny. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skupiasz się bardziej na cieście. Z ciasta formujemy kulę.
Krok 7:
Przenosimy go do miski, przykrywamy folią spożywczą, wysyłamy w ciepłe miejsce do wzrostu, przez 40 minut.
Krok 8:
W tym czasie powinno dobrze wzrosnąć.
Krok 9:
Ugniatamy ciasto i rozprowadzamy na posypanym mąką stole. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, za pomocą szklanki wycinamy koła.
Krok 10:
Możesz posypać kółka cynamonem lub położyć na nich trochę startej czekolady i orzechów jako nadzienie - otrzymasz produkty z różnymi nadzieniami.
Krok 11:
Składamy półfabrykaty najpierw na pół, a następnie na pół.
Krok 12:
Składamy trzy kawałki w foremkach na babeczki.
Krok 13:
Pozostaw nasze bułki na 15 minut, aż zwiększą objętość, posmaruj odpowiednie bułki jajkiem i posyp cukrem, jeśli chcesz.
Krok 14:
Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjmij bułki z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
wyglądają estetycznie, smakują niesamowicie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g