babeczki z kremem twarogowym

ten deser jest pyszny i zdrowy! Wapń, witaminy i słodycze razem! Babeczki z jagodami i kremem twarogowym przypomną jesienne dni, kiedy jest już chłodno i czas na zbieranie jagód. Ich piękno polega na tym, że żaden niedźwiedź nie dołączy do Ciebie przy herbacie, w przeciwieństwie do zbierania jagód...
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 60 % 31 g
277 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wszystkie składniki. Umyj i wysusz jagodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż miękkie masło do miski na ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj masło z cukrem. Ubić. Pożądane jest, aby cukier się rozpuścił, a olej nie rozwarstwiał się. Bardzo drobny cukier jest idealny do takich przepisów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka do masła z cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij. Jeśli masa się rozwarstwia (najczęściej dzieje się tak, gdy jajka są z lodówki), dodaj łyżkę mąki z odmierzonej ilości (pamiętaj, aby przesączyć mąkę).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zgaś sodę octem i dodaj do ciasta. (Sam polecam dodać ocet do płynnych składników i sodę do suchych składników, wtedy ciasto podczas ugniatania i pieczenia jest wzbogacone bąbelkami dwutlenku węgla i staje się porowate, a jeśli natychmiast zgasisz, większość bąbelków ucieka w powietrze.)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj połowę mąki do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mleko (zimne lub o temperaturze pokojowej).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pozostałą mąkę. Nie zapomnij go przesiać (to, co przesiałeś do miski podczas ważenia, się nie liczy).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na koniec zagnieść ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż pół łyżki ciasta do foremek do muffinek. Dodaj trochę jagód.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj jagody ciastem. Surowa babeczka nie powinna być wyższa niż trzy czwarte wysokości kokilek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż babeczki do gorącego piekarnika i piecz - 20 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki przełożyć na ruszt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj jagody ze słodkim twarogiem. Zostaw trochę jagód do dekoracji. Jeśli masz zwykły twaróg, przetrzyj go przez sito i wymieszaj z cukrem do smaku. Jeśli twaróg jest bardzo suchy, dodaj do niego łyżkę kwaśnej śmietany podczas wycierania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ubij twaróg z jagodami za pomocą blendera. Do tych celów nadaje się również maszynka do mięsa.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Udekoruj babeczki kremem za pomocą worka do szprycowania (lub łyżki, noża) i jagód.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal / 100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Masa serowa - 207   kcal/100g
  • Serki twarogowe - 380   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy