skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Odmierz wszystkie składniki. Umyj i wysusz jagodę.
Krok 2:

Włóż miękkie masło do miski na ciasto.
Krok 3:

Dodaj cukier do masła.
Krok 4:

Dobrze wymieszaj masło z cukrem. Ubić. Pożądane jest, aby cukier się rozpuścił, a olej nie rozwarstwiał się. Bardzo drobny cukier jest idealny do takich przepisów.
Krok 5:

Dodaj jajka do masła z cukrem.
Krok 6:

Ubij. Jeśli masa się rozwarstwia (najczęściej dzieje się tak, gdy jajka są z lodówki), dodaj łyżkę mąki z odmierzonej ilości (pamiętaj, aby przesączyć mąkę).
Krok 7:

Zgaś sodę octem i dodaj do ciasta. (Sam polecam dodać ocet do płynnych składników i sodę do suchych składników, wtedy ciasto podczas ugniatania i pieczenia jest wzbogacone bąbelkami dwutlenku węgla i staje się porowate, a jeśli natychmiast zgasisz, większość bąbelków ucieka w powietrze.)
Krok 8:

Dodaj połowę mąki do ciasta.
Krok 9:

Dobrze wymieszaj.
Krok 10:

Dodaj mleko (zimne lub o temperaturze pokojowej).
Krok 11:

Dobrze wymieszaj.
Krok 12:

Dodaj pozostałą mąkę. Nie zapomnij go przesiać (to, co przesiałeś do miski podczas ważenia, się nie liczy).
Krok 13:

Na koniec zagnieść ciasto.
Krok 14:

Włóż pół łyżki ciasta do foremek do muffinek. Dodaj trochę jagód.
Krok 15:

Przykryj jagody ciastem. Surowa babeczka nie powinna być wyższa niż trzy czwarte wysokości kokilek.
Krok 16:

Włóż babeczki do gorącego piekarnika i piecz - 20 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki przełożyć na ruszt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 17:

Wymieszaj jagody ze słodkim twarogiem. Zostaw trochę jagód do dekoracji. Jeśli masz zwykły twaróg, przetrzyj go przez sito i wymieszaj z cukrem do smaku. Jeśli twaróg jest bardzo suchy, dodaj do niego łyżkę kwaśnej śmietany podczas wycierania.
Krok 18:

Ubij twaróg z jagodami za pomocą blendera. Do tych celów nadaje się również maszynka do mięsa.
Krok 19:

Udekoruj babeczki kremem za pomocą worka do szprycowania (lub łyżki, noża) i jagód.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Masa serowa - 207 kcal/100g
- Serki twarogowe - 380 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

