skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. W przypadku tego przepisu radzę ściśle mierzyć produkty na wadze. Nawet jajka. Aby to zrobić, rozbiłem dwa jajka do kubka, dobrze je poluzowałem, a dopiero potem odmierzyłem. Weź niskotłuszczowy kefir.
Krok 2:
Najpierw w osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki-mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 3:
W innej misce połącz wszystkie płyny: jajka, olej i kefir. Umieść łyżeczkę barwnika spożywczego.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Okazuje się, że jest to taka jasna masa.
Krok 5:
Teraz musimy połączyć suche z płynem: wlej mąkę do naszej czerwonej masy. Wymieszaj łyżką. Mikser jest tutaj absolutnie niepotrzebny. Powinniśmy po prostu zmoczyć całą mąkę, nie więcej. Nie powinno pozostać żadnych suchych grudek. Ciasto może wydawać się nieco luźne i niejednorodne-tak powinno być, ta metoda da bezprecedensową miękkość miękiszu, uwierz mi!
Krok 6:
W formie do babeczek (mam silikon, ale może to być po prostu żelazne) układamy specjalne papierowe wkładki do babeczek. Wypełniamy je ciastem, około 2/3 objętości. Z takiej ilości ciasta wyszło mi 10 sztuk. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni. Nie otwieramy pierwszych 12 minut, a następnie sprawdzamy co 2 minuty. Powinny stać się sprężyste w dotyku, a wykałaczka wbijana i wyjmowana będzie sucha. Moje pieczone przez około 20 minut.
Krok 7:
Podczas pieczenia babeczek przygotowujemy krem. Przygotujmy dla niego produkty. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miał czas na zmiękczenie.
Krok 8:
Ubij masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Krok 9:
Dodaj twarożek i ubij na gładką, puszystą śmietanę.
Krok 10:
Wyjmij gotowe babeczki z formy i pozwól im dobrze ostygnąć na ruszcie. Krem wkładamy do torebki cukierniczej i dekorujemy górę dyszą & quot; otwarta gwiazda & quot;.
jak już zauważyłeś, technologia gotowania różni się nieco od zwykłej. Nie ubijamy jajek z cukrem, ale dzielimy składniki na suche i płynne, a dopiero potem je mieszamy. Ta metoda sprawi, że wypieki będą bardziej delikatne i kruche, a papierowa forma pomoże im utrzymać kształt.
barwnik można kupić w każdym sklepie ze słodyczami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g