beza Francuska

Beza Francuska to słodka uczta i oryginalny wystrój. Istnieją trzy rodzaje bezy-Francuska, szwajcarska i włoska. Francuski jest najłatwiejszy do wykonania, ale jego przygotowanie ma swoje subtelności. Czego się nauczysz w tym przepisie.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 63 g
253 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bezę? Wolę starzać białka, ponieważ beza z takich białek jest gładsza i gęstsza. Aby postarzać białka, rozbij jajko (wziąłem jajko kategorii C1), oddziel białka od żółtek, zrób to ostrożnie, aby żółtko nie dostało się do białek, jest to ważne, w przeciwnym razie beza nie zostanie pobita. Umieść białka w pojemniku, przykryj pokrywką i wyślij do lodówki na kilka dni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miska w której białka będą ubijane, a trzepaczki miksera powinny być idealnie czyste i chude. Wybierz głęboką miskę, aby podczas ubijania nie tworzyć rozprysków. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawaj cukier puder, nawiasem mówiąc, można go zastąpić zwykłym cukrem, ale nadal wolę cukier puder - rozpuszcza się szybciej. Dwie części cukru pudru są pobierane na jedną część białka. Ubijaj przez 5 minut, następnie zwiększ prędkość i ubijaj przez kolejne 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowa beza powinna być gładka i błyszcząca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli zanurzysz trzepaczki miksera w bezie, a następnie podniesiesz, powstanie & quot; dziób & quot;.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bezę można pomalować na dowolne kolory. Zwykle używam suchych barwników. Umieść bezę w torbie do szprycowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, użyłem dysz otwartej Gwiazdy, zamkniętej gwiazdy i Dyszy numer 32. Suszyłem bezy w temperaturze 90 stopni przez półtorej godziny, tryb ogrzewania góra / dół bez konwekcji. Możesz potrzebować trochę więcej lub mniej czasu na poruszanie się po piekarniku. Gotowe bezy powinny łatwo odchodzić od pergaminu i nie przyklejać się do rąk. Nie spiesz się, aby wyjąć je z piekarnika, ale pozwól im tam ostygnąć.

moje uwagi do przepisu-przepis wskazywał piec godzinę w 100 stopniach, ten tryb nie działał dla mnie, ponieważ moje bezy są małe i zrobiły się gorące w 100 stopniach, a najmniejsze zaczęły pękać, zmniejszyłem do 90 stopni i suszyłem przez półtorej godziny, okazało się to najlepszą opcją, więc zawsze musisz dostosować się do piekarnika. Uwielbiam dekorować ciasta, ciasta wielkanocne takimi bezami lub możesz jeść po prostu, dzieci są zawsze mile widziane i są przechowywane przez długi czas - w suchym, zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu można przechowywać przez dwa tygodnie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy