skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kotlety. Jeśli karaś jest świeży, świeżo złowiony, to aby usunąć z ryby specyficzny rzeczny lub bagienny zapach glonów i błota, lepiej go zamrozić lub wytrzymać kilka godzin w osolonej wodzie. Myjemy ryby, myjemy, patroszymy, usuwamy łuski, płetwy, głowę, ogon i grzbiet. Skręć miąższ w maszynce do mięsa lub posiekaj blenderem.
Krok 2:
Aby zminimalizować szanse na trafienie całych kości w gotowym naczyniu, musisz dwukrotnie przekręcić mięso rybne. Jeśli chcesz, możesz spróbować usunąć wszystkie kości, w tym celu rybę należy trzymać we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Ryba nie gotuje się w tym czasie, a Kości łatwo oddzielają się od mięsa.
Krok 3:
Aby kotlety z karasia były soczyste i delikatne w smaku, musisz namoczyć kilka kawałków białego lub Czarnego (do smaku) chleba w mleku.
Krok 4:
Dodaj namoczony chleb wraz z resztkami mleka do miski blendera do puree z karasia. Obierz cebulę z łuski, drobno posiekaj nożem i wyślij do miski blendera. Ponownie przekręć rybę z chlebem i cebulą za pomocą blendera.
Krok 5:
Wbijamy jajko kurze (sprawi, że kotlety będą smaczniejsze i zapobiegną rozpadaniu się podczas obróbki cieplnej). Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Możesz użyć innej przyprawy. Ponownie przewiń składniki blendera, aż uzyskasz jednorodną masę.
Krok 6:
Rękami zanurzonymi w wodzie robimy małe kotlety, zwijamy je w mące pszennej. W razie potrzeby i smaku kotlety z karasia można smażyć na patelni lub piec w piekarniku. W drugim przypadku danie okazuje się bardziej przydatne, ryba zachowa maksimum witamin i pierwiastków śladowych. Układamy kotlety w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 7:
Kotlety są gotowe. Podajemy je do stołu z przystawką, na przykład tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal / 100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal / 100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g