kotlety z karasia

bardzo smaczne i zdrowe ze świeżo złowionych ryb! Wiele osób uwielbia potrawy z ryb rzecznych i jeziornych. Ale wiele jego gatunków różni się od ryb morskich ogromną liczbą małych kości, które stwarzają duże problemy podczas przygotowywania z nich potraw i zasadniczo trudności podczas jedzenia gotowego dania z takiej ryby. Ale kotlety z karasia pozwalają cieszyć się niesamowitym smakiem tej ryby bez niebezpieczeństwa potknięcia się o małą kość. Proces gotowania jest prosty, a przy pewnych sztuczkach uzyskuje się bardzo smaczne i zdrowe kotlety.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 28 % 7 g
121 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kotlety. Jeśli karaś jest świeży, świeżo złowiony, to aby usunąć z ryby specyficzny rzeczny lub bagienny zapach glonów i błota, lepiej go zamrozić lub wytrzymać kilka godzin w osolonej wodzie. Myjemy ryby, myjemy, patroszymy, usuwamy łuski, płetwy, głowę, ogon i grzbiet. Skręć miąższ w maszynce do mięsa lub posiekaj blenderem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zminimalizować szanse na trafienie całych kości w gotowym naczyniu, musisz dwukrotnie przekręcić mięso rybne. Jeśli chcesz, możesz spróbować usunąć wszystkie kości, w tym celu rybę należy trzymać we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Ryba nie gotuje się w tym czasie, a Kości łatwo oddzielają się od mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby kotlety z karasia były soczyste i delikatne w smaku, musisz namoczyć kilka kawałków białego lub Czarnego (do smaku) chleba w mleku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj namoczony chleb wraz z resztkami mleka do miski blendera do puree z karasia. Obierz cebulę z łuski, drobno posiekaj nożem i wyślij do miski blendera. Ponownie przekręć rybę z chlebem i cebulą za pomocą blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbijamy jajko kurze (sprawi, że kotlety będą smaczniejsze i zapobiegną rozpadaniu się podczas obróbki cieplnej). Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Możesz użyć innej przyprawy. Ponownie przewiń składniki blendera, aż uzyskasz jednorodną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami zanurzonymi w wodzie robimy małe kotlety, zwijamy je w mące pszennej. W razie potrzeby i smaku kotlety z karasia można smażyć na patelni lub piec w piekarniku. W drugim przypadku danie okazuje się bardziej przydatne, ryba zachowa maksimum witamin i pierwiastków śladowych. Układamy kotlety w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kotlety są gotowe. Podajemy je do stołu z przystawką, na przykład tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal / 100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal / 100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy