Indyk w sosie sojowym

delikatny filet z indyka o niepowtarzalnym smaku. Indyk staje się coraz bardziej popularny, ponieważ jego mięso jest uważane za jedno z najzdrowszych - zawiera dużo białka, co oczywiście jest niezbędne w żywieniu dzieci i dietetycznym. Uważam ten przepis za bardzo udany - dzięki marynacie z sosu sojowego Indyk okazuje się bardzo delikatny, ale poświęcamy minimum wysiłku. Przystawka do takiego mięsa jest odpowiednia dla absolutnie każdego, a świeże warzywa i zioła sprawią, że twój posiłek będzie jeszcze bardziej zdrowy
nasstinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 18 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 19 % 7 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To wszystkie składniki, które będą potrzebne do naszego Dania. Wszystkie części indyka będą dla nas odpowiednie: steki, takie jak mój, cały filet lub inne jego części-najważniejsze jest, aby wybrać świeże mięso

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z indyka myjemy dobrze pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, posypujemy ulubionymi przyprawami, dziś wybrałam paprykę i mieszankę włoskich ziół. Świetnie sprawdzą się również Kari, bazylia i inne przyprawy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek oczywiście nada naszemu indykowi aromat i pikantność, przepuszczamy go przez prasę lub trzy na drobną tarkę - mam taką mini tarkę do czosnku, bardzo wygodną

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól do smaku, ale tutaj z solą należy być bardzo ostrożnym, ponieważ sos sojowy jest już dość słony, radzę solić, ale dosłownie trochę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieprz, radzę wybrać świeżo zmielony czarny pieprz - jest wielokrotnie bardziej aromatyczny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos sojowy-wystarczy nam 3-4 stół. L. i oczywiście powinieneś wybrać produkt wysokiej jakości, ponieważ od tego zależy smak gotowego dania

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 2 stół. l. oliwa z oliwek. Jeśli nie masz teraz dostępnej oliwy z oliwek, nie zniechęcaj się-idealny jest również zwykły olej słonecznikowy. Olej jest tutaj potrzebny, aby podczas marynowania mięso było lepiej nasycone przyprawami, a podczas pieczenia dzięki dodaniu niewielkiej ilości oleju mięso nigdy nie będzie suche

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj i wyślij do marynowania przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Możesz zostawić na noc, a rano wysłać do piekarnika i zjeść wspaniałe pożywne śniadanie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Jeśli masz cały filet, czas pieczenia należy wydłużyć

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pachnące delikatne steki są gotowe, sos sojowy odparował, ale to nie jest straszne - już wykonał swoją pracę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj z dowolnym dodatkiem, świeżymi warzywami i ziołami

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy