skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To wszystkie składniki, które będą potrzebne do naszego Dania. Wszystkie części indyka będą dla nas odpowiednie: steki, takie jak mój, cały filet lub inne jego części-najważniejsze jest, aby wybrać świeże mięso
Krok 2:
Mięso z indyka myjemy dobrze pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, posypujemy ulubionymi przyprawami, dziś wybrałam paprykę i mieszankę włoskich ziół. Świetnie sprawdzą się również Kari, bazylia i inne przyprawy
Krok 3:
Czosnek oczywiście nada naszemu indykowi aromat i pikantność, przepuszczamy go przez prasę lub trzy na drobną tarkę - mam taką mini tarkę do czosnku, bardzo wygodną
Krok 4:
Sól do smaku, ale tutaj z solą należy być bardzo ostrożnym, ponieważ sos sojowy jest już dość słony, radzę solić, ale dosłownie trochę
Krok 5:
Pieprz, radzę wybrać świeżo zmielony czarny pieprz - jest wielokrotnie bardziej aromatyczny
Krok 6:
Dodaj sos sojowy-wystarczy nam 3-4 stół. L. i oczywiście powinieneś wybrać produkt wysokiej jakości, ponieważ od tego zależy smak gotowego dania
Krok 7:
Dodaj 2 stół. l. oliwa z oliwek. Jeśli nie masz teraz dostępnej oliwy z oliwek, nie zniechęcaj się-idealny jest również zwykły olej słonecznikowy. Olej jest tutaj potrzebny, aby podczas marynowania mięso było lepiej nasycone przyprawami, a podczas pieczenia dzięki dodaniu niewielkiej ilości oleju mięso nigdy nie będzie suche
Krok 8:
Dobrze wymieszaj i wyślij do marynowania przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Możesz zostawić na noc, a rano wysłać do piekarnika i zjeść wspaniałe pożywne śniadanie
Krok 9:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Jeśli masz cały filet, czas pieczenia należy wydłużyć
Krok 10:
Pachnące delikatne steki są gotowe, sos sojowy odparował, ale to nie jest straszne - już wykonał swoją pracę
Krok 11:
Podawaj z dowolnym dodatkiem, świeżymi warzywami i ziołami
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g