ciasto żurawinowo-jabłkowe

bardzo delikatne, z przyjemną kwaskowatością w smaku ciasta! Ciasta z żurawiną i jabłkami są bardzo popularne. Wynika to z udanej kombinacji składników nadzienia: słodkich jabłek i kwaśnej żurawiny, a ciasto na takie ciasto jest absolutnie odpowiednie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 34 % 14 g
węglowodany 59 % 24 g
236 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ciasto kruche na takie ciasto można nazwać szybkim i jednym z udanych. W głębokiej misce włóż zmiękczone i pokrojone w kostkę masło. Można go zastąpić margaryną jako tańszym produktem, taki zamiennik nie wpływa szczególnie na smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ciasto smakowało delikatniej i miękko, dodajemy śmietanę, użyłem produktu 20%.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną i sodę gaszoną octem stołowym, możesz użyć gotowego proszku do pieczenia, szczypty waniliny, aby stworzyć przyjemny aromat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, nie ma potrzeby ugniatania ciasta kruchego rękami przez długi czas, w przeciwnym razie będzie ciasne, a produkty z niego twarde. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie do ciasta. Żurawina ma kwaśny smak, więc aby nadzienie było ogólnie umiarkowanie kwaśne, musisz dodać jabłka słodkich odmian. Jeśli jabłka mają twardą skórkę, lepiej ją usunąć, wyciąć strąk nasienny. Pokrój miąższ jabłka na małe kawałki lub plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy" wypoczęte " ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy większy kawałek ciasta na warstwę o grubości około 0,5 cm, zgodnie z rozmiarem Formy do pieczenia ciasta. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, włóż do niego ciasto, tworząc małe boki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na cieście rozłóż ugotowane jabłka i umytą, suszoną żurawinę (możesz użyć mrożonych jagód). Posyp żurawinę cukrem na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z pozostałego ciasta wykonujemy kratkę do dekoracji ciasta, w razie potrzeby ciasto można ozdobić w inny sposób. Aby ciasto było piękne rumiane, posmaruj je ubitym żółtkiem jaja kurzego na wierzchu mono. Wysyłamy półfabrykat ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, Czas pieczenia zależy od pracy piekarnika i wielkości formy, soczystości nadzienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno się lekko zrumienić na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy