skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ciasto kruche na takie ciasto można nazwać szybkim i jednym z udanych. W głębokiej misce włóż zmiękczone i pokrojone w kostkę masło. Można go zastąpić margaryną jako tańszym produktem, taki zamiennik nie wpływa szczególnie na smak.
Krok 2:
Aby ciasto smakowało delikatniej i miękko, dodajemy śmietanę, użyłem produktu 20%.
Krok 3:
Dodaj cukier i szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.
Krok 4:
Wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę pszenną i sodę gaszoną octem stołowym, możesz użyć gotowego proszku do pieczenia, szczypty waniliny, aby stworzyć przyjemny aromat.
Krok 6:
Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, nie ma potrzeby ugniatania ciasta kruchego rękami przez długi czas, w przeciwnym razie będzie ciasne, a produkty z niego twarde. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 7:
Podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie do ciasta. Żurawina ma kwaśny smak, więc aby nadzienie było ogólnie umiarkowanie kwaśne, musisz dodać jabłka słodkich odmian. Jeśli jabłka mają twardą skórkę, lepiej ją usunąć, wyciąć strąk nasienny. Pokrój miąższ jabłka na małe kawałki lub plasterki.
Krok 8:
Wyjmujemy" wypoczęte " ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy większy kawałek ciasta na warstwę o grubości około 0,5 cm, zgodnie z rozmiarem Formy do pieczenia ciasta. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, włóż do niego ciasto, tworząc małe boki.
Krok 9:
Na cieście rozłóż ugotowane jabłka i umytą, suszoną żurawinę (możesz użyć mrożonych jagód). Posyp żurawinę cukrem na wierzchu.
Krok 10:
Z pozostałego ciasta wykonujemy kratkę do dekoracji ciasta, w razie potrzeby ciasto można ozdobić w inny sposób. Aby ciasto było piękne rumiane, posmaruj je ubitym żółtkiem jaja kurzego na wierzchu mono. Wysyłamy półfabrykat ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, Czas pieczenia zależy od pracy piekarnika i wielkości formy, soczystości nadzienia.
Krok 11:
Ciasto powinno się lekko zrumienić na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g