skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto takie produkty do przygotowania.
Krok 2:
Mak kupiłam już zmielony. W przepisie potrzebny był zwykły. Jeśli masz zwykły mak, musisz zalać go wrzącą wodą przez godzinę lub dwie. Następnie zmiel 2 razy w maszynce do mięsa.
Krok 3:
Więc najpierw robimy ciasto kruche. Aby to zrobić, wymieszaj miękkie masło z mąką i cukrem pudrem. Nie dodajemy całej mąki na raz. Wymieszaj wszystko i dodaj jajko.Następnie resztę mąki.
Krok 4:
Oto takie ciasto. Cóż, Zwykle kładziemy kruche ciasto na pół godziny na zimno. Żeby się ustabilizowało. Następnie dzielimy go na 2 części.
Krok 5:
Teraz bierzemy papier. Kładziemy na nim jedną część i rozwałkowujemy ciasto przez folię.
Krok 6:
Mierzymy kształtem. Oznacza to, że nakładamy go na wierzch. Odetnij nadmiar ciasta. A jeśli potrzebujesz, dodaj go tam, gdzie go brakuje .
Krok 7:
Tak się stało. Mój rozmiar to 28 na 20 cm. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Piekarnik jest podgrzewany do 180gr.
Krok 8:
I robimy szybkie nadzienie. Rodzynki należy wcześniej zalać wrzącą wodą przez 30 minut. Przecedzić. Wysuszyć papierowymi serwetkami. I zmielić blenderem.
Krok 9:
Podziel jajka na białka i żółtka.Wymieszaj miękkie masło z cukrem.Ubij mikserem lub trzepaczką. Dodaj żółtka.
Krok 10:
Dodaj mąkę, miód, mielone orzechy.
Krok 11:
Teraz dodaj mak, rodzynki.Ubij białka.
Krok 12:
I wymieszaj również z masą makową. Ostrożnie.
Krok 13:
Mamy taką bujną masę.
Krok 14:
Wyciągamy nasze ciasto. I rozłóż masę makową.
Krok 15:
Wyrównaj go. Wziąłem łyżkę, zmoczyłem ją wodą i lekko przeszedłem przez masę. Posyp semoliną na wierzchu.
Krok 16:
Bierzemy teraz nasz drugi kawałek ciasta. Rozwałkuj go również na papierze przez folię. I za pomocą papieru przenosimy go na mak. Naciskamy na krawędzie. Robimy przebicia. I pieczemy przez 50 minut w 180 gr.
Krok 17:
Ciasto będzie gotowe, gdy zrumieni się na wierzchu. Wyjmujemy go i pozwalamy mu ostygnąć.
Krok 18:
Gdy ostygnie, polej glazurą. Aby to zrobić, weź cukier puder i dodaj wodę. To wszystko. Nasze ciasto jest gotowe.
Krok 19:
I kawałek ciasta. Zobacz, ile nadzienia makowego.Jest bardzo smaczny.
takie ciasto jest dobrze przechowywane. Możesz pokroić go na małe kwadraty. Które są bardzo wygodne do zabrania i jedzenia. Podaje się go z herbatą, mlekiem, kawą.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g