Polskie ciasto z nadzieniem makowym kruche

Dużo maku. Ciasto dla tych, którzy kochają mak! Dziś proponuję spróbować jednego pysznego ciasta z kuchni polskiej. Przenieśmy się na chwilę do Polski. Jak się okazało, bardzo lubią wypieki z makiem.I robią nie tylko ciasta drożdżowe i bułki z makiem, ale także pieczą kruche ciasta z makiem. Nadzienie jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne. Takie ciasta są zwykle przygotowywane zimą, ale czasami są przygotowywane na wesele. Tak, tak ! Na weselu muszą mieć ciastka z makiem. Spróbuj! Podobało mi się.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 58 % 42 g
409 kcal
IG: 7 / 5 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto takie produkty do przygotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mak kupiłam już zmielony. W przepisie potrzebny był zwykły. Jeśli masz zwykły mak, musisz zalać go wrzącą wodą przez godzinę lub dwie. Następnie zmiel 2 razy w maszynce do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Więc najpierw robimy ciasto kruche. Aby to zrobić, wymieszaj miękkie masło z mąką i cukrem pudrem. Nie dodajemy całej mąki na raz. Wymieszaj wszystko i dodaj jajko.Następnie resztę mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto takie ciasto. Cóż, Zwykle kładziemy kruche ciasto na pół godziny na zimno. Żeby się ustabilizowało. Następnie dzielimy go na 2 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz bierzemy papier. Kładziemy na nim jedną część i rozwałkowujemy ciasto przez folię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mierzymy kształtem. Oznacza to, że nakładamy go na wierzch. Odetnij nadmiar ciasta. A jeśli potrzebujesz, dodaj go tam, gdzie go brakuje .

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak się stało. Mój rozmiar to 28 na 20 cm. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Piekarnik jest podgrzewany do 180gr.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I robimy szybkie nadzienie. Rodzynki należy wcześniej zalać wrzącą wodą przez 30 minut. Przecedzić. Wysuszyć papierowymi serwetkami. I zmielić blenderem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel jajka na białka i żółtka.Wymieszaj miękkie masło z cukrem.Ubij mikserem lub trzepaczką. Dodaj żółtka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mąkę, miód, mielone orzechy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz dodaj mak, rodzynki.Ubij białka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I wymieszaj również z masą makową. Ostrożnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mamy taką bujną masę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyciągamy nasze ciasto. I rozłóż masę makową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyrównaj go. Wziąłem łyżkę, zmoczyłem ją wodą i lekko przeszedłem przez masę. Posyp semoliną na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Bierzemy teraz nasz drugi kawałek ciasta. Rozwałkuj go również na papierze przez folię. I za pomocą papieru przenosimy go na mak. Naciskamy na krawędzie. Robimy przebicia. I pieczemy przez 50 minut w 180 gr.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto będzie gotowe, gdy zrumieni się na wierzchu. Wyjmujemy go i pozwalamy mu ostygnąć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gdy ostygnie, polej glazurą. Aby to zrobić, weź cukier puder i dodaj wodę. To wszystko. Nasze ciasto jest gotowe.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I kawałek ciasta. Zobacz, ile nadzienia makowego.Jest bardzo smaczny.

takie ciasto jest dobrze przechowywane. Możesz pokroić go na małe kwadraty. Które są bardzo wygodne do zabrania i jedzenia. Podaje się go z herbatą, mlekiem, kawą.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy