skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, około dwóch szklanek. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy wodę do wrzenia.
2. Włóż białka do miski, wlej cukier. Ustaw miskę nad wrzącą wodą. Jednocześnie dno miski w żadnym wypadku nie powinno dotykać wody!
3. Białka z cukrem trzymamy w łaźni parowej, mieszamy trzepaczką. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Temperatura mieszaniny nie powinna przekraczać 50 stopni.
4. Następnie wlej masę białkową do miski miksera, powinna być absolutnie sucha. Ubijaj z największą prędkością przez 8-12 minut. Wszystko zależy od mocy miksera.
5. Po określonym czasie masa znacznie się zagęści i zwiększy objętość. Nie przestając ubijać, wlej cukier puder do białek. Na tym etapie można również dodać barwnik, jeśli ma być użyty. W naszym przypadku jest to Żółty barwnik. Narysuj linię wewnątrz torby do gotowania za pomocą czerwonego barwnika. Można to łatwo zrobić za pomocą cienkiego pędzla.
6. Kontynuuj ubijanie przez około dwie minuty. Masa okazała się dość gęsta. Przenosimy go do torby cukierniczej i za pomocą dyszy "Płatek" sadzimy bezy na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz również położyć matę silikonową, jeśli jest dostępna. Do każdej bezy wkładamy drewniany szpikulec. Na środku kwiatów można posypać posypką cukierniczą.
7. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Suszymy bezy przez około półtorej godziny. Czasami czas suszenia jest dłuższy, ale nie o wiele, przez dziesięć minut. Wszystko zależy od wielkości bezy i jej grubości.
możesz ozdobić ciasto gotową ucztą lub po prostu dać jako słodki prezent. Również beza będzie świetnie wyglądać w barze Candy.
niech wszystko się ułoży!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g