skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój szczupaka na kawałki.
2. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę i smaż do miękkości.
4. Połóż rybę na patelni, smaż do miękkości.
5. Wlej ciepłą wodę do miski, włóż do niej drożdże, wymieszaj.
6. Rozbij jajko na drożdże, wlej sól i cukier, wlej olej roślinny. Wszystko przeszkadzamy.
7. Przesiej mąkę i zagniataj ciasto. Dobrze ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. Uformuj kulkę z ciasta, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 45 minut.
8. Ciasto dzielimy na dwie równe części i zwijamy każdą w okrąg.
9. Na jednym okręgu kładziemy nadzienie, równomiernie je rozprowadzamy, przykrywamy drugim okręgiem i ściskamy krawędzie. W środku tworzymy mały otwór. Zostawiamy przyszłe ciasto w spokoju na kolejne 15 minut.
10. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz ciasto przez 20-25 minut (do zrumienienia).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g