ciasto szczupakowe

Peki pyszne ciasto rybne-cienkie ciasto i dużo nadzienia! Ciasto szczupakowe okazuje się bardzo smaczne, pachnące i apetyczne! I obfity-może stać się pełnoprawnym obiadem. Odpowiednie będzie również podawanie gościom. A cienkie ciasto, które nie zatyka nadzienia, korzystnie odróżnia takie ciasto od bardziej bujnych analogów.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 63 % 25 g
178 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Pokrój szczupaka na kawałki.

2. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę i smaż do miękkości.

4. Połóż rybę na patelni, smaż do miękkości.

5. Wlej ciepłą wodę do miski, włóż do niej drożdże, wymieszaj.

6. Rozbij jajko na drożdże, wlej sól i cukier, wlej olej roślinny. Wszystko przeszkadzamy.

7. Przesiej mąkę i zagniataj ciasto. Dobrze ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. Uformuj kulkę z ciasta, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 45 minut.

8. Ciasto dzielimy na dwie równe części i zwijamy każdą w okrąg.

9. Na jednym okręgu kładziemy nadzienie, równomiernie je rozprowadzamy, przykrywamy drugim okręgiem i ściskamy krawędzie. W środku tworzymy mały otwór. Zostawiamy przyszłe ciasto w spokoju na kolejne 15 minut.

10. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz ciasto przez 20-25 minut (do zrumienienia).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy