bułka z jabłkami i cynamonem

świetna bułka - soczysta, z dużą ilością nadzienia. Ta bułka może być wykonana z zakupionego ciasta francuskiego lub drożdżowego. I możesz poświęcić trochę czasu i przygotować ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 64 % 30 g
249 kcal
IG: 17 / 14 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Zobacz film o przygotowaniu ciasta tutaj: https://1000.menu/cooking/26535-zavitushki-s-tvorogom

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże, cukier i ciepłe mleko wymieszać i pozostawić na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, miękkie masło, olej roślinny i sól do ciasta, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj mąkę do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Mąka może wymagać trochę więcej lub trochę mniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie zagnieść ciasto i pozostawić pod ręcznikiem na kolejną 1 godzinę. Użyłem ciasta, które przygotowałem wcześniej i zamroziłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj orzechy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiel goździki w młynie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową i podgrzewaj przez około 10 sekund.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie na patelnię dodaj jabłka, cukier puder i cukier waniliowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dusić, mieszając, 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na koniec dodaj posiekane orzechy laskowe i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugasić kolejne pół minuty i zdjąć z ognia. Ostudzić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj ciasto w cienki prostokąt.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Równomiernie rozprowadź nadzienie jabłkowe na całym cieście, pozostawiając luźne krawędzie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zwinąć ciasto.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przenieś bułkę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj gotową bułkę masłem i pokrój na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal / 100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy