skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Zobacz film o przygotowaniu ciasta tutaj: https://1000.menu/cooking/26535-zavitushki-s-tvorogom
Krok 2:
Drożdże, cukier i ciepłe mleko wymieszać i pozostawić na 10 minut.
Krok 3:
Przesiej mąkę.
Krok 4:
Dodaj jajko, miękkie masło, olej roślinny i sól do ciasta, wymieszaj.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę do ciasta.
Krok 6:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Mąka może wymagać trochę więcej lub trochę mniej.
Krok 7:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie zagnieść ciasto i pozostawić pod ręcznikiem na kolejną 1 godzinę. Użyłem ciasta, które przygotowałem wcześniej i zamroziłem.
Krok 8:
Farsz.
Krok 9:
Posiekaj orzechy.
Krok 10:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 11:
Zmiel goździki w młynie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową i podgrzewaj przez około 10 sekund.
Krok 12:
Następnie na patelnię dodaj jabłka, cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 13:
Dusić, mieszając, 5 minut.
Krok 14:
Na koniec dodaj posiekane orzechy laskowe i wymieszaj.
Krok 15:
Ugasić kolejne pół minuty i zdjąć z ognia. Ostudzić.
Krok 16:
Rozwałkuj ciasto w cienki prostokąt.
Krok 17:
Równomiernie rozprowadź nadzienie jabłkowe na całym cieście, pozostawiając luźne krawędzie.
Krok 18:
Zwinąć ciasto.
Krok 19:
Przenieś bułkę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Krok 20:
Posmaruj gotową bułkę masłem i pokrój na kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal / 100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g